C O M U N I C A T

        

 

                   Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța  este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

 

             La data de 09.02.2022 la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, județul Constanța, pe sensul de intrare în România, cu prilejul efectuării controlului de către lucrătorii de poliție împreună cu lucrători specializați din cadrul Gărzii de Mediu Constanța și comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța, a fost depistat un autocamion cu remorcă înmatriculat în România care transporta cantitatea de 15085 kilograme haine second-hand, acestea fiind clasificate ca deșeuri periculoase și fiind interzisă intrarea lor pe teritoriul României.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a înregistrat o cauză penală având ca obiect fapte penale legate de importuri ilegale de deșeuri.

În cadrul actelor de urmărire penală efectuate în dosar, procurorul specializat și investit cu soluționarea cauzei, a dispus efectuarea unor percheziții, după obținerea prealabilă a autorizărilor legale.

Activitățile procedurale au fost efectuate de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă Constanța în cooperare cu comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și comisari din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, sub coordonarea procurorului de caz.

În acest context, în urma activităților efectuate au fost descoperite într-un depozit  aproximativ 290 tone haine second-hand, încălțăminte și produse de marochinărie, dintre care, aproximativ 190 de tone, erau murdare și rupte, nefiind supuse procesului de curățare, dezinfecție si dezinsecție.

Au rezultat astfel indicii că, în fapt aceste mărfuri sunt deșeuri inutilizabile și nu pot fi comercializate pe teritoriul României, întrucât nu sunt respectate condițiile legale de spălare, dezinfecție, dezinsecție și depozitare.

Urmărirea penală continuă, fiind în desfășurare și alte activități pentru lămurirea completă a situației de fapt.

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA