C O M U N I C A T

20.06.2019

        

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța  este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

  

La data de 19.06.2019 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea unui număr de 16 persoane, cetățeni români, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de :

- constituire de grup infracțional organizat, prev. de art. 367 Cod penal ;

- comercializare de produse alterate, prev. de art. 358 Cod penal  și

- evaziune fiscala, prev. de art. 9 alin.1 lit. b Legea nr. 241/P/2005.

-  deținere, transport și comercializarea  fără documente legale a peștelui, prev. de art. 64 alin lit. h din O.U.G. 23/2008 rep. comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței, Portugaliei, Ungariei și României.

Față de persoanele reținute și alte 5 persoane care se sustrag urmăririi penale, la 20.06.2019 s-a formulat propunere de arestare către Tribunalul Constanța.

Precizăm faptul că în cauză, în urma cooperării dintre ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Ordine Publică și procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța cu EUROPOL și organele judiciare din țările menționate, cu implicarea directă a instituției judiciare europene de cooperare judiciară EUROJUST, la data de 14.05.2019 au puse în executare un număr de 169 mandate de percheziție, din care 115 pe teritoriul României, 26 în Italia, 9 în Spania, 9 în Franța și 10 în Ungaria.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA