17.08.2017

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

               

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 17.08.2017, procurori ai Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa au dispus punerea īn mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor PETRIDIS PETROS, cetăţean cipriot şi SPASOV PETAR SPASOV, cetăţean bulgar, pentru săvārşirea infracţiunilor de:

            - trafic de migranţi, prev. de art. 263 alin. 1 şi 2 lit. b Cod penal;

            - trecerea frauduloasă a frontierei de stat, prev. de art. 262 alin.1 Cod penal;

            - conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea 191/2003;

            - punerea īn navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă, prev. de art. 3 din Legea 191/2003.

 

Īn fapt, la data de 13.08.2017, organele de politie de frontiera din cadrul Gărzii de Coastă au identificat īn Marea Neagră, īn apele teritoriale ale Romāniei, īn dreptul localităţii Mangalia ambarcaţiunea EMEK 1, pavilion Turcia.

S-a constatat că aceasta este o ambarcaţiune de agrement, de aprox. 17 metri lungime, condusă de inculpaţii PETRIDIS PETROS si SPASOV PETAR SPASOV, in care se aflau un număr de 69 cetăţeni irakieni, bărbaţi, femei şi copii.

Probele administrate īn cursul urmăririi penale au relevat faptul că ambarcaţiunea a fost condusă din Turcia īn Romānia de cei doi inculpaţi care au navigat fără a deţine certificat internaţional de conducători de ambarcaţiune de agrement valabil şi nici certificate pentru echipaj minim de siguranţă şi īn condiţiile īn care numărul maxim de persoane ce putea fi transportat era de 4.

Migranţii au fost conduşi īn centrele Inspectoratului General pentru Imigrări.

Dosarul a fost īnaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Constanţa.

Menţionăm că sesizarea instanţei de judecată cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive reprezintă o etapă procesuală prevăzută de Codul de procedură penală, situaţie care nu poate īnfrānge īn niciun mod prezumţia de nevinovăţie.

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE