COMUNICAT DE PRESĂ

 

           

 

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin rechizitoriul întocmit în data de 13.04.2017, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: DUMITRESCU LAURENȚIU-GEORGE (Director/administrator în cadrul S.C. U. P. S.R.L. – societate comercială de interes public, AVRAM GEORGETA-ADINA (Director economic), DUMITRA GEORGETA (contabil), COSTACHE SANDA-EUGENIA (contabil), DUMITRESCU ALEXANDRU-GEORGE (funcționar), DUMITRESCU MARIA-CRISTINA (funcționar), pentru săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 132 în referire la art. 1 alin. 1 lit. a, b și c din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, raportat la art. 297 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal (6 infracțiuni); art. 297 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal (1 infracțiune); art. 301 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal (4 infracțiuni); art. 295 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal (6 infracțiuni – pentru fiecare participant); art.  48 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 295 alin. 1 din Codul penal,  cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal (4 infracțiuni pentru fiecare participant); art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal (2 infracțiuni – autorat, complicitate); art. 320 alin. 1 și 2 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal; art. 320 alin. 1 și 2 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal; art. 321 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal; art. 323 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal/cu aplic. art. 38 alin. 1 din Codul penal.

S-a reținut că în perioada 2011 – 2016 s-au derulat activități infracționale în exercitarea atribuțiilor de serviciu și în legătură cu aceste atribuții de serviciu de către inculpatul DUMITRESCU LAURENȚIU-GEORGE, director/administrator la S.C. U. P. S.R.L. (societate comercială de interes public – asociat unic Consiliul Local al Orașului Cernavodă) – funcționar public cu atribuții de control, administrare/gestiune, cu implicarea și a altor funcționari publici (inculpata AVRAM GEORGETA-ADINA – director economic), prin încheierea, derularea de relații contractuale/comerciale între societatea comercială de interes public cu persoane juridice  prin încălcarea cu știință a dispozițiilor legale și a atribuțiilor de serviciu, în materia achizițiilor publice, favorizând interese patrimoniale personale și ale terților, în defavoarea și paguba societății comerciale cu capital de stat  (prin producerea de prejudicii bănești), S.C. U. P. S.R.L., aflată sub coordonarea Consiliului Local al Orașului Cernavodă.

S-a reținut de asemenea că, inculpatul DUMITRESCU LAURENȚIU-GEORGE, în calitate de director/administrator la S.C. U. P. S.R.L, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a desfășurat activități infracționale în mod continuat, prin încălcarea dispozițiilor legale, dispunând nelegal, abuziv, decizii instituționale în folosul necuvenit al altor persoane, cu consecința producerii de prejudicii S.C. U. P. S.R.L. Inculpatul DUMITRESCU LAURENȚIU-GEORGE, în calitate de funcționar public, cu atribuții de control, administrare/gestiune în cadrul S.C. U. P. S.R.L a desfășurat activități infracționale prin încălcarea cu știință a dispozițiilor legale, participând în exercitarea atribuțiilor de serviciu la luarea de decizii, emiterea de acte, dispoziții, în scopul asigurării de foloase patrimoniale bănești, pentru sine și pentru rudele/afini apropiate.

Inculpații DUMITRESCU LAURENȚIU-GEORGE, AVRAM GEORGETA-ADINA, DUMITRESCU ALEXANDRU-GEORGE și DUMITRESCU MARIA-CRISTINA, cu complicitatea contabilelor – inculpatele COSTACHE SANDA-EUGENIA și DUMITRA GEORGETA, în perioada 2011 – 2016, au desfășurat activități infracționale, constând în solicitarea spre decontare/plată și aprobarea de plăți în numerar, cu consecința retragerilor/ridicărilor în numerar de sume de bani, în mod abuziv, sume de bani însușite, folosite  din casieria societății în folos personal și în folosul altora, prin utilizare de documente justificative înregistrate în contabilitate, nereale/fictive sau nelegale, cu consecința producerii de pagube societății de interes public.

Inculpații DUMITRESCU LAURENȚIU-GEORGE și AVRAM GEORGETA-ADINA, în calitate de administrator și director economic, în perioada 2011 – 2015, au desfășurat activități infracționale (autor/complice) constând în evidențierea în acte contabile sau în alte documente legale,  a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale, ori evidențierea unor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă conform dispozițiilor Codului de procedură penală, finalizarea urmăririi penale și trimiterea rechizitoriului în instanță, spre judecare a cauzei penale, situație care nu poate înfrânge principiul  prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA