COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 12.04.2017 procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul TOPLU VOLKAN,  pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător, faptă prev. și ped. de art. 2 alin. 1 din Legea 191/2003, republicată;

- punere în navigație a unei nave fără echipaj minim de siguranță în sensul incriminat în art. 3 din Legea 191/2003, republicată;

- distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii, faptă prev. și ped. de art. 14 alin. 2 din Legea 191/2003, republicată;

- pescuitul comercial fără licență sau autorizație, faptă prev. și ped. de art. 64 lit. a din O.U.G. nr. 23/2008 republicată;

- folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, faptă prev. și ped. de art. 64 lit. i din O.U.G. nr. 23/2008 republicată;

- pescuitul ilegal și pescuitul neraportat al calcanului, faptă prev. și ped. de art. 64 lit. m din O.U.G. nr. 23/2008 rep.

         S-a reținut că în data de 03 aprilie 2017 inculpatul a condus fără brevet corespunzător, în zona exclusivă a României, ambarcațiunea CANHAN - pavilion Turcia, la bordul căreia se mai aflau alte 7 persoane,  în vederea desfășurării în mod ilicit de activități de braconaj  al calcanului în condițiile în care nu deținea autorizație în acest sens și nici permis pentru pescuit calcan.

Cu ocazia depistării vasului, inculpatul nu s-a supus somației lucrătorilor poliției de frontieră, intrând în coliziune, în mod intenționat, cu ambarcațiunea MAI 1101 a Grupului de Nave Constanța – Garda de Coasta,  pe care a    avariat-o, situație în care ofițerii de poliție români au fost nevoiți să deschidă focul asupra sistemului de propulsie.

Verificările au demonstrat că a fost pescuită cantitatea de 157 kg calcan, fiind, de asemenea, amplasate în Marea Neagră mai multe plase de pescuit a căror întindere și poziție se verifică în prezent.

La data de 11.04.2017 inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar la 12.04.2017 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a  propus luarea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.

Membrii echipajului au fost repatriați prin intermediul Consulatului din Turcia.

Menționăm că sesizarea instanței de judecată cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive reprezintă o etapă procesuală prevăzută de Codul de procedură penală, situație care nu poate înfrânge în niciun mod prezumția de nevinovăție.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA