COMUNICAT DE PRESĂ

13.10.2015

 

        

 

                   Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța  este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

                  

                   În ziua de 11.10.2015, sub îndrumarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Gărzii de Coastă, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța, i-au surprins în flagrant pe raza orașului Eforie, pe inculpații Roșioru Nicolae și Hotea Petre Andrei în timp ce transportau cu o autoutilitară, marca Mercedes, model Vito, cantitatea totală de 354.000 țigarete (1.770 cartoane), diferite mărci, provenite din contrabandă, dintre care:

-         172.000 țigarete (860 cartoane), marca MAEVEL, nemarcate fiscal;

-          158.000 țigarete (790 cartoane), marca JIN LING, de proveniență duty-free;

-         4.000 țigarete (20 cartoane), marca MARBLE, de proveniență duty-free;

-         12.000 țigarete (60 cartoane), marca 7FEST, nemarcate fiscal;

-         8.000 țigarete (40 cartoane), marca CLASSIC, nemarcate fiscal.

     Efectuându-se cercetări penale în cauză s-a stabilit că inculpatul Hotea Petre Andrei care locuiește în jud. Maramureș, într-o localitate de graniță cu Republica Ucraina, a cumpărat cu câteva luni în urmă o autoutilitară marca IVECO, cunoscând că autovehiculul avea compartimentul marfă modificat și adaptat prin montarea unui perete dublu, în scopul depozitării și transportării țigărilor de contrabandă procurate din Republica Ucraina.

     În urma înțelegerii cu inculpatul Roșioru Nicolae, în ziua de 9.10.2015, inculpatul Hotea Petre Andrei i-a procurat și transportat la domiciliul său din orașul Eforie, cantitatea totală de 354.000 țigarete (1.770 cartoane), diferite mărci, provenite din contrabandă, cu autoutilitara adaptată în acest scop.

În ziua de 11.10.2015, inculpații, cu ajutorul altor persoane, au preluat cartoanele cu țigări din ascunzătoarea autoutilitarei marca IVECO, modificată, le-au ambalat în saci din plastic, sub formă de colete  și baxuri, după care le-au transferat  în autoduba, marca Mercedes, model Vito, la volanul căreia a urcat inculpatul Hotea Petre Andrei și împreună cu inculpatul Roșioru Nicolae au staționat-o pe o altă stradă din orașul Eforie, moment în care au fost surprinși în flagrant de lucrătorii de poliție de frontieră.

Din datele comunicate de D.R.V. Galați, Biroul Vamal de Frontieră Constanța a rezultat că cei doi inculpați, în urma activității infracționale de contrabandă calificată cu țigări, faptă prev. de disp. art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 din Legea 86/2006, privind Codul Vamal al României, au cauzat un prejudiciu în valoare totală de 212.427 lei bugetului consolidat al statului.

La data de 12.10.2015, în urma audierii la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel  Constanța, procurorul de caz, a dispus reținerea inculpaților pe o durată de 24 de ore, iar în ziua de 13.10.2015 au fost prezentați la Judecătoria Constanța cu propunerea de arestare preventivă.

Pe baza probelor administrate în cauză, judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Constanța, Secția Penală a dispus arestarea celor 2 inculpați pe o durată de 30 de zile. 

În cauză au fost luate măsuri asiguratorii în vederea reparării prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA