COMUNICAT DE PRESĂ

27.03.2013

 

        

 

         Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța  este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice, în continuarea comunicatului din data de 05.03.2014,  următoarele:

 

                Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, împreună cu  lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Constanța și  Gărzii de Coastă, Serviciul C.M.I.I.T., cu suportul tehnic și informativ al Direcției de Informații și Protecție Intern㠖 Serviciul de Informații și Protecție Internă Constanța, au continuat administrarea actelor de urmărire penală privind instrumentarea infracțiunii de contrabandă cu țigări, în referire la fapta din noaptea de   3/4. 03.2014, când a pătruns în România din Bulgaria, prin Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche un auto tir cu 800 baxuri  de țigări marca MARBLE, șoferul acestuia beneficiind de complicitatea agentului de poliție de frontieră P.F., care încălcându-și atribuțiile de serviciu nu a predat inspectorului A.N.A.F., aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciul în P.T.F., documentele mărfii și mijlocului de transport, în vederea implementării în aplicația „trafic control”.

         În aceeași noapte, încălcându-și atribuțiile de serviciu, agentul de poliție de frontieră P.F., a dispus ca un mijloc de transport, tip autodubă, față de care exista bănuiala că transportă țigări de contrabandă, prin metoda „capac”, (camuflare cu suluri din vată de sticlă), după pătrunderea în România a auto tirului, să fie returnat în Bulgaria, din cauza neînțelegerii cu un alt inculpat din cauză, fără a fi constatat și înregistrat litigiu de trafic, în conformitate cu Regulamentul de efectuare a controlului cu o singură oprire și de funcționare a punctului comun de trecere a frontierei Vama Veche – Durankulak la frontiera româno – bulgară și Dispoziția Inspectorului General a I.G.P.F.

        Din probele administrate în cauză, a mai rezultat că și agentul de poliție de frontieră I.I.A., din cadrul P.T.F. Vama Veche, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu cu privire la controlul mărfurilor pe sensul de intrare în România, în noaptea de 24/25.01.2014, a permis intrarea pe teritoriul României a aceluiași auto tir, condus de șoferul bulgar I.K.I., încărcat cu țigări de contrabandă, utilizând metoda „capac”, (camuflare cu paleți cu sticle goale).

         În sarcina agentului de poliție de frontieră I.I.A. s-a mai reținut că, în perioada ianuarie – februarie 2014, în mod repetat și-a încălcat atribuțiile de serviciu și a folosit informații ce nu sunt destinate publicității, aducând la cunoștința unor persoane fizice, printre care și  unui inculpat din cauză, date cu privire la modalitatea de desfășurare a activității de control suplimentar dispus de conducerea Gărzii de Coastă în P.T.F. Vama Veche și Negru Vodă.

         În cauză mai sunt efectuate acte de urmărire penală și față de inculpatul civil L.C., în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la contrabandă cu țigări, întrucât în perioada decembrie 2013 – martie 2014, l-a ajutat pe inculpatul T.S. cu sume de bani, în vederea procurării țigărilor de contrabandă și a comercializării lor pe teritoriul României, în schimbul obținerii, fie a unui beneficiu bănesc, fie a primirii unor cantități de țigări de contrabandă.

         La propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, la data de 22.03.2014, judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Constanța a dispus arestarea preventivă a cetățeanului bulgar I.K.I., pe o durată de 30 de zile.

         La data de 26.03.2014, s-a dispus reținerea agenților de poliție de frontieră, inculpați P.F. și I.I.A., pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de disp. art. 132 din Legea 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. și respectiv art. 12 lit. b din Legea 78/2000, precum și reținerea inculpatului civil L.C., pentru comiterea infracțiunii de complicitate la contrabandă, prev. de disp. art. 48 alin. 1 C.pen., rap. la art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006, Codul vamal al României, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., urmând ca cei trei inculpați să fie prezentați în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța, cu propunerea de arestare preventivă, pe o durată de 30 de zile, în ziua de 27.03.2014.

       

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA