COMUNICAT DE PRESĂ

06.12.2013

 

        

 

         Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța  este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

        

         Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și lucrătorii de poliție din cadrul Gărzii de Coastă,  cu sprijinul tehnic și informativ al Direcției de Informații și Protecție Internă, în ziua de 06.12.2013, au efectuat 8 percheziții domiciliare în locații de pe raza municipiului Constanța, existând bănuiala că în acestea sunt deținute și depozitate țigări de contrabandă și alte produse accizabile.

Cu acest prilej au fost descoperite și ridicate:

-         16.800 țigarete, mărcile VICEROY, RUBI și REGAL, de proveniență din Republica Ucraina și duty-free;

-         2,325 kg, produse susceptibile de a avea efecte psihoactive;  

-         3 țigări cu marijuana, confecționate artizanal;

-         înscrisuri olografe cu mențiuni privind nume de persoane și sume de  bani;

-         5.000 euro;

-         32.679 lei;

-         un autoturism marca BMW, apreciat la valoarea de 15.000 euro.

 

Referitor la deținerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive s-a disjuns cauza și a fost sesizată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Serviciul Teritorial Constanța, spre competentă soluționare, sub aspectul comiterii infracțiunilor prevăzute de Legea 194/2011, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și Legea 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

 

În cauză sunt cercetate în stare de libertate, 9 persoane, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:

 

-         deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit Titlului VII sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 țigarete, faptă prev. de art. 2961 alin. 1 lit. l din Legea 571/2003, modif. și compl. prin O.U.G. nr. 54/2010, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen.;

 

-         colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea și vânzarea bunurilor și a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, faptă prev. de disp. art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen.;

 

-         speculă, faptă prev. de art. 295 lit. a C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen.,

 

                  -   toate cu aplic. art. 33 lit. a Cod penal.

 

        

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA