10 ianuarie 2008

 

COMUNICAT  DE  PRESĂ

 

 

 

                        Prin rechizitoriul din data de 18 decembrie 2007 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus trimiterea în judecată a inculpaților D.A. – expert, pentru săvârșirea infracțiunilor  de fals intelectual, uz de fals, vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă, K.M.C. – inginer dispecer, pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii, vătămare corporală din culpă, Ș.D. – inginer dispecer, pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii și ucidere din culpă, G.N. – maistru lăcătuș constructor naval, pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii și ucidere din culpă, C.H. – maistru lăcătuș constructor, pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii și ucidere din culpă, I.V. pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii și ucidere din culpă, O.M. - maistru, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii și vătămare corporală din culpă.

                        Prin același rechizitoriu s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală față de învinuiții Z.M., I.C., T.E., S.A. – directori și ingineri șefi, pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii, vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă.

                        De asemenea, au fost scoși de sub urmărire penală învinuiții P.D. și B.M. pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals și ucidere din culpă, T.G. pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii, vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă, C.G. și S.C. pentru săvârșirea infracțiunilor la protecția muncii și vătămare corporală din culpă.

                        Prin același rechizitoriu s-a dispus și neînceperea urmăririi penale față de numiții M.A. și B.Ș. pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cât și disjungerea cauzei față de numiții D.A. – cetățean grec, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă și  C.T.L. cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă.

                        Cauza disjunsă a fost declinată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța competent să soluționeze cauza.

                        În fapt, în anul 2001 la Șantierul Naval Constanța, în zilele de 20.05.2001 și 05.06.2001, la bordul navei ANOPOLIS, sub pavilion grec, aflată în reparații,  au avut loc două accidente colective de muncă, primul soldat cu vătămarea corporală gravă a patru muncitori, iar la cel de al doilea s-a soldat cu moartea a zece muncitori.

                        Inițial instanțele de judecată sesizate de procuror cu soluționarea cauzei au dispus restituirea cauzei la parchet în vederea completării urmăririi penale.

 

 

PURTĂTOR DE CUVÂNT,

Procuror Poenaru Luminița