RAPORT DE EVALUARE A ACTIVITATII

PARCHETULUI DE PE LANGA CURTEA DE APEL CONSTANTA

PENTRU ANUL 2018


 

 

 

 

 

 

Activitatea desfășurată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța īn cursul anului 2018 se integrează īn linia și viziunea Ministerului Public īn ceea ce privește continuarea reformei īn justiție, a strategiei locale de combatere a fenomenului privind mica corupție, evaziunea fiscală și contrabanda.

 Procurorii au īnțeles importanța contribuției lor la īndeplinirea obiectivelor din cadrul strategiei Ministerului Public pentru consolidarea dezvoltării și afirmării instituționale īn perioada 2017 – 2020, dar și necesitatea consolidării tendințelor pozitive indicate īn Raportul pe justiție al Comisiei Europene.

Īn raportul Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu, emis la Bruxelles la 15.11.2017, s-a arătat că Romānia a făcut progrese majore către īndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin Mecanismul de cooperare și verificare.

Rezultatele bune obținute și procesul de reformă īn general au fost īnsă afectate de situația politică, fiind puse sub semnul īntrebării de evenimentele cu impact direct asupra justiției din cursul anului 2018.

Activitatea desfășurată s-a circumscris principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic, dispozițiilor din Legile nr. 303/2004 și nr. 304/2004, din Regulamentul de ordine interioară a parchetelor și din celelalte ordine ale Procurorului General ce reglementează activitatea procurorilor, dar și normelor de competență materială și teritorială.

De asemenea, īn anul 2018, ca elemente definitorii se disting intrarea īn vigoare a modificărilor la legile justiției, dar și existența unui număr de decizii ale Curții Constituționale de neconstituționalitate a unor norme din Codul de procedură penală și din Codul penal.

Īn contextul evoluției geo-politice mondiale, īn anul 2018 s-a remarcat aceeași atitudine fermă a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța īn ceea ce privește combaterea fenomenului migrației dinspre Asia către Europa pe culoarul Balcanic de nord, īmprejurare ce a determinat o reacție promptă a procurorilor, pe măsura dimensiunii vulnerabilității ce s-ar fi putut crea.

Atributele care au caracterizat permanent activitatea procurorilor din parchetele dobrogene au fost complexitatea, diversitatea, dar și volumul. Toate acestea au fost determinate și de poziția geografică a regiunii aflate īn competența teritorială a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța.

Caracteristic pentru acest habitat istoric și geografic este că are cea mai mare īntindere a frontierei din țară, 472 kilometri, frontieră terestră maritimă și fluvială, zona de competență reprezentānd aproximativ 40.000 km2 (12% din teritoriul țării). Specificul īl conferă īnsă două obiective aparte și anume: Delta Dunării – cea mai bine conservată dintre deltele europene și a doua ca mărime din Europa, după delta fluviului Volga, dar și portul Constanța, care se situează īn primele zece porturi europene, importanța sa fiind pusă īn evidență de conexitatea cu două coridoare Pan-Europene de transport:

- coridorul VII – Dunărea (fluvial)

- coridorul IV – rutier și feroviar

Este unul dintre principalele centre de distribuție care deservesc regiunea Europei Centrale și de Est, oferind o serie de avantaje, dar ridicānd și o varietate de probleme.

Tot pe raza județelor Constanța și Tulcea se mai găsesc și cele două porturi maritime satelit Midia și Mangalia, dar și porturile fluviale Tulcea, Hārșova, Isaccea, Mahmudia, Măcin, Chilia, Sfāntu Gheorghe și Sulina.

Regiunea Dobrogea deține, de asemenea, cea mai mare pondere turistică din Romānia și se mai caracterizează și printr-o diversitate a etniilor care o populează (turci, tătari, greci, armeni, lipoveni, ucraineni, bulgari, rromi etc.)

Regiunea cuprinde aproximativ un milion de locuitori, un procent de 67% fiind stabilit la orașe. Există 4 municipii (Constanța, Tulcea, Medgidia, Mangalia), 13 orașe (Cernavoda, Hārșova, Năvodari, Negru Vodă, Ovidiu, Murfatlar, Techirghiol, Eforie, Băneasa, Babadag, Măcin, Isaccea, Sulina) și 104 comune.

Toate aceste aspecte relevă volumul și importanța deosebită a activității desfășurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și a parchetelor din circumscripția sa teritorială.

Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța coordonează activitatea a 2 parchete de pe lāngă tribunale și a 7 parchete de pe lāngă judecătorii, după cum urmează:

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța, cu 4 parchete de pe lāngă judecătorii: Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia și Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārșova.

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea, cu 3 parchete de pe lāngă judecătorii: Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag și Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin.

 

La nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța managementul a fost realizat de domnul procuror general ȘTEFAN GIGI VALENTIN, dar și de procurorii generali adjuncți MERGEANE MIHAELA ELENA, īn activitatea de urmărire penală și ȘIȘMAN BEATRICE SILVIA, īn activitatea judiciară.

Conducerea secției de urmărire penală a fost asigurată de domnul procuror ALEXANDRU MARIAN (numit pe funcție pānă la 08.09.2018 și ulterior, īncepānd cu 09.09.2018, delegat pentru o perioadă de 6 luni), iar cea a secției judiciare de către doamna procuror SUBȚIRELU LAURA (pānă la 01.10.2018) și respectiv de către doamna PĂUN VIOLETA JULIETA (delegată pentru 6 luni īn această funcție īncepānd cu 01.10.2018).

La īnceputul perioadei evaluate, din cele 113 posturi de procuror prevăzute īn schemă erau ocupate doar 93.

 

Parchetul de pe lāngă

Posturi vacante la īnceputul perioadei evaluate

Tribunalul Constanța

- 4 posturi de execuție

Judecătoria Constanța

- 1 post de conducere

- 5 posturi de execuție

Judecătoria Mangalia

- 1 post de execuție

Judecătoria Medgidia

- 2 posturi de execuție

Judecătoria Hārșova

- 1 post de execuție

Tribunalul Tulcea

- 1 post de execuție

Judecătoria Tulcea

- 1 post de conducere

- 1 post de execuție

Judecătoria Babadag

- 1 post de conducere

Judecătoria Măcin

- 1 post de conducere

- 1 post de execuție

 

Īn ceea ce privește personalul asimilat procurorilor, personalul auxiliar, conex, contractual și funcționarii publici, din totalul de 144 posturi alocate, la acest moment sunt vacante 15 posturi (6 posturi, dintre care 1 de specialist și 5 de specialiști antifraudă la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța – 1 post de grefier șef secție, 1 post expert (administrator) și 5 posturi de specialiști antifraudă, la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea – 2 posturi, din care 1 de grefier și 1 de grefier arhivar).

Īn anul 2018, au fost organizate de Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, cu avizul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție, 12 concursuri pentru recrutare/promovare īn funcție de execuție/numire īn funcție de conducere/definitivare īn funcție/promovare īn grad, după cum urmează:

- 3 concursuri – de recrutare a personalului, după cum urmează: 1 grefier la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea, 1 grefier la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin și 1 șofer la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia;

- 2 concursuri – de numire īn funcție de conducere – prim grefier la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța și de grefier șef secție urmărire penală la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea;

- celelalte concursuri au fost de promovare și definitivare;

Īn baza ordinului 3059/C/2018, schema de personal a fost diminuată cu 2 posturi (un post de procuror de la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia și un post de grefier de la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea), care au fost trecute īn schema Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție - Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Menționăm faptul că īn cursul anului 2018 și-au īncetat activitatea un număr de 5 specialiști antifraudă din totalul de 5 din schema de personal a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța (ca urmare a īncetării detașării), 1 specialist antifraudă de la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța, 1 șofer de la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia (ca urmare a decesului), 1 grefier de la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea (prin pensionare), 2 grefieri de la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea (prin pensionare) și 1 grefier arhivar de la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea (care a fost admis la concursul de grefieri organizat la același parchet).

 

Volumul de activitate la nivelul parchetului și pe structuri specializate din cadrul acestuia

 

Īn anul 2018, procurorii au avut de soluționat un volum important de cauze – 116.558 (incluzānd și cauzele cu A.N.), comparativ cu 117.425 cauze īn anul 2017, ceea ce īnseamnă o reducere cu 867 a cauzelor de soluționat, īn condițiile unei organigrame constant incomplete īn special la parchetele de pe lāngă tribunale și judecătorii.

 

Pe unități de parchet, situația cauzelor de soluționat se prezintă astfel:

 

- Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța

-

1.240

cauze;

(- 228);

            - parchetele de pe lāngă tribunale

-

7.062

cauze

(- 679);

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța

-

4.776

cauze

(+ 407);

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea

-

2.286

cauze

(- 1.086);

            - parchetele de pe lāngă judecătorii

-

108.256

cauze

(+ 40);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța

-

64.777

cauze

(- 1.887);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia

-

11.809

cauze

(- 157);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia

-

10.408

cauze

(- 132);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārșova

-

3.403

cauze

(- 47);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea

-

13.840

cauze

(+ 1.943);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag

-

2.167

cauze

(+ 243);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin

-

1.852

cauze

(+ 77).

 

La acest capitol trebuie remarcat, pentru procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, media foarte ridicată a dosarelor de soluționat pe procuror (77,50) față de media națională de (55,50).

Īn ceea ce privește cauzele soluționate, Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și parchetele din circumscripția sa au īnregistrat o cifră de 30.097 față de 27.593 īn anul 2017, creșterea fiind de 2.504 dosare, corespunzător unui procent de 9,7 %, unitățile care au īnregistrat creșteri fiind Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea și Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag. Trebuie menționat că unitatea unde se observă o creștere importantă este Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța (+ 2.496 cauze), care, de altfel, se situează pe prima poziție īn țară la acest criteriu.

 

Pe parchete, situația este următoarea:

 

- Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța

-

678

dosare

(- 36)

            - parchetele de pe lāngă tribunale

-

3.370

dosare

(- 298)

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța

-

2.397

dosare

(+ 79)

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea

-

973

dosare

(- 377)

            - parchetele de pe lāngă judecătorii

-

26.049

dosare

(+ 2.838)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța

-

14.729

dosare

(+ 2.496)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia

-

3.389

dosare

(- 228)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia

-

3.182

dosare

(+ 167)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārșova

-

1.109

dosare

(- 120)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea

-

2.966

dosare

(+ 288)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag

-

402

dosare

(+ 386)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin

-

272

dosare

(- 151)

 

Referitor la media națională a dosarelor penale soluționate, observăm faptul că marea majoritate a parchetelor din circumscripția teritorială a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța a īnregistrat valori semnificative:

 

 

 

Media dosarelor penale soluționate

Media națională

 

- Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța

-

42,38

37,57

(+)

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța

-

119,85

66,69

(+)

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea

-

108,11

66,69

(+)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța

-

736,45

469,61

(+)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia

-

564,83

469,61

(+)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia

-

636,40

469,61

(+)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārșova

-

554,50

469,61

(+)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea

-

593,20

469,61

(+)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag

-

201,00

469,61

(-)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin

-

272,00

469,61

(-)

 

Situația trimiterilor īn judecată pe parchete se prezintă astfel:

 

UNITATEA

ANUL

2017

ANUL

2018

DIFERENȚA

+/-

Eficiența urmăririi penale

2017

2018

PCA Constanța

52

59

+ 7

7,28%

8,7%

P.T. Constanta

320

330

+ 10

13,45%

13,76%

P.J. Constanța

925

766

- 159

7,56%

5,20%

P.J. Medgidia

406

303

- 103

11,22%

8,94%

P.J. Mangalia

170

188

+ 18

5,63%

5,90%

P.J. Hārșova

105

64

- 41

8,54%

1,88%

P.T. Tulcea

282

243

- 39

20,88%

24,9%

P.J. Tulcea

333

310

- 23

12,43%

10,45%

P.J. Măcin

56

16

- 40

13,23%

5,88%

P.J. Babadag

1

50

+ 49

6,25%

12,42%

TOTAL P.C.A.

2650

2329

- 321

9,60%

7,73%

 

La nivelul parchetelor de pe lāngă tribunale, atāt Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța cāt și Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea se situează cu mult peste media națională (9,69 dosare/procuror), cu 16,50 dosare/procuror și respectiv 27 dosare/procuror.

Īn ceea ce privește parchetele locale, cu excepția Parchetelor de pe lāngă Judecătoriile Hārșova, Măcin și Babadag, toate celelalte au īnregistrat valori peste media națională (37,11 dosare/procuror).

 

Activitatea de urmărire penală

 

Īn anul 2018 s-a īnregistrat o ușoară scădere a numărului de cauze soluționate la urmărire penală, de la 1.203 la 1.066, cele mai multe cauze fiind soluționate de Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța – 678 și apoi de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța – 160 și Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea - 84.

 

UNITATEA

ANUL 2017/

Trimiteri īn judecată

ANUL 2018/

Trimiteri īn judecată

DIFERENȚA

+/-/

trimiteri īn judecată

P.C.A. Constanța

714 / 52

678 / 59

- 36 / + 7

P.T. Constanta

258 / 57

160 / 48

- 98 / - 9

P.T. Tulcea

84 / 21

84 / 16

- / - 5

P.J. Constanta

80 / 16

81 / 8

+ 1 / - 8

P.J. Medgidia

34 / 6

20 / 2

- 14 / - 4

P.J. Mangalia

13 / 1

25 / 0

+ 12 / - 1

P.J. Hārșova

8 / 2

8 / 2

-          / -

P.J. Tulcea

11 / 2

8 / 2

- 3 / -

P.J. Măcin

1 / 0

2 / 0

+ 1 / -

P.J. Babadag

0 / 0

0 / 0

-          / -

TOTAL P.T.C.

1203 / 157

1.066 / 137

- 137 / - 20

 

Activitatea de supraveghere a urmăririi penale

 

Īn anul 2018, la supravegherea cercetărilor au fost soluționate 29.031 dosare față de 26.390 īn anul 2017, creșterea fiind așadar de 2.641 cauze.

 

UNITATEA

ANUL

2017

ANUL

2018

DIFERENȚA

+/-

P.T. Constanta

2060

2237

+ 177

P.J. Constanța

12153

14648

+ 2495

P.J. Medgidia

3583

3369

- 214

P.J. Mangalia

3002

3157

+ 155

P.J. Hārșova

1221

1101

- 120

P.T. Tulcea

1266

889

- 377

P.J. Tulcea

2667

2958

+ 291

P.J. Măcin

422

270

- 152

P.J. Babadag

16

402

+ 386

TOTAL P.C.A.

 =SUM(ABOVE) 26.390

29.031

+ 2.641

 

O importanță deosebită īn cadrul activității de supraveghere a cercetărilor penale a fost acordată diminuării numărului de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizării, a celor avānd ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă mai vechi de doi ani de la data sesizării și, īn ultima perioadă, a celor mai vechi de 1 an de la data primei sesizări.

Din acest punct de vedere s-a urmărit asigurarea continuității īn efectuarea activității de supraveghere a cercetărilor penale de către același procuror de la data īnregistrării cauzei și pānă la momentul finalizării urmăririi penale, astfel īncāt procurorul să cunoască dosarul, să aibă īn vederea modalitatea de administrare a tuturor mijloacelor de probă, să formuleze dispoziții scrise pertinente și utile cauzei.

S-a constatat că procurorii cu funcții de conducere s-au implicat īn luarea unor măsuri de monitorizare și urgentare a soluționării acestor cauze, efectuānd atāt controale tematice, cāt și controlul operativ curent și s-a formulat propunerea referitoare la menținerea și exercitarea, cu exigență, de către procurorii cu funcții de conducere a controlului operativ curent asupra activității procurorilor cu referire la cauzele analizate, corelativ cu dispunerea de măsuri pentru soluționarea cu celeritate a dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării și continuarea activității de monitorizare permanentă a dosarelor vechi īn conformitate cu obiectivele īnscrise īn programele semestriale de activitate.

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracțiuni privind mediul īnconjurător

 

Īn perioada 13 – 16 noiembrie 2018 s-a desfășurat cea de a 8-a rundă de evaluări reciproce a Consiliului Uniunii Europene cu tema Implementarea și operaționalizarea politicilor europene īn materia prevenirii și combaterii criminalității de mediu.

Evenimentul a fost coordonat de Ministerul Mediului, prin Garda de Mediu, iar Ministerul Public a fost reprezentat de 2 procurori, unul dintre aceștia fiind domnul procuror Niță Teodor de la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, selecționat ca expert de către Comisia Europeană – Comisariatul pentru Mediu.

Concluziile și recomandările preliminarii au fost īn sensul că organele judiciare de urmărire penală din Romānia au devenit conștiente și au īnceput să-și manifeste constant preocuparea pe linia lor de competență pentru combaterea fenomenului infracțional care afectează siguranța mediului, īn condițiile īn care ne dorim ca acesta să se diminueze, iar cauzele instrumentate să devină un ghid de bune practici īn domeniu vizānd, īn principal, prioritizarea cauzelor, emiterea unor strategii naționale, pregătirea profesională comună pentru toți factorii implicați, specializarea procurorilor.

Īn anul 2018, pe rolul parchetelor din circumscripția Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța s-au aflat īn lucru 273 cauze avānd ca obiect infracțiuni prev. de OUG 195/2005, Legea nr. 46/2008 și alte legi speciale vizānd protecția mediului. Au fost soluționate 64 cauze, 5 dintre acestea prin rechizitoriu (toate ale Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, īntocmite de domnul procuror Niță Teodor: dosarele penale nr. 586/P/2016, 307/P/2016, 61/P/2017, 525/P/2017, 513/P/2017).

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracțiuni de corupție

 

Īn conformitate cu Ordinul 331/2008 al Procurorului General al Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție, īn anul 2018, parchetele din raza de competență a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, au instrumentat 260 dosare privind infracțiuni de mică corupție, prevăzute īn Codul penal și īn Legea 78/2000, fiind soluționate 94 cauze.

La nivelul fiecărui parchet, infracțiunile de acest gen au fost instrumentate la urmărire penală proprie de procurorii anume desemnați prin ordin al procurorului general, respectiv al primilor procurori ai parchetelor de pe lāngă tribunale.

Īn fiecare județ, prioritare au fost domeniile vulnerabile, astfel cum acestea au fost identificate, analizate și actualizate īn Strategiile locale de luptă īmpotriva corupției (administrația publică locală, mediul universitar, sistemul sanitar, lucrători de poliție).

Din cele 94 cauze soluționate, īntr-un număr de 15 cauze a fost sesizată instanța de judecată cu rechizitoriu (1 cauză a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și 12 cauze ale Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanța și 2 al Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea) dispunāndu-se trimiterea īn judecată a unui număr de 20 inculpați, din care 2 īn stare de arest preventiv.

Vulnerabilitățile identificate īn Strategiile locale de luptă īmpotriva corupției au avut un rol important īn activitatea judiciară desfășurată īn acest domeniu, īntrucāt au permis procurorilor și organelor de poliție judiciară să acționeze īn mod direct asupra acestor domenii.

Activitatea de constatare a infracțiunilor de mică corupție, precum și de instrumentare a dosarelor penale s-a desfășurat prin implicarea directă a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Birourile Teritoriale Constanța și Tulcea.

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, contrabandă și spălare de bani

 

Īn materia cauzelor cu obiect infracțiuni de evaziune fiscală Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și unitățile subordonate au instrumentat 1.456 cauze, din care s-au soluționat 311. Au fost finalizate prin rechizitoriu un număr de 43 cauze cu 65 inculpați, ce au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 61.694.935 lei. Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor īnvinuiților/inculpaților pānă la concurența sumei de 14.533.075 lei.

La Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța (activitate proprie) s-au soluționat un număr de 69 cauze, fiind īntocmite 12 rechizitorii cu 19 inculpați, cu un prejudiciu cauzat bugetului de stat de 19.251.331 lei.

Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța a soluționat 161 cauze avānd ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, īntocmind 20 rechizitorii, cu 24 de inculpați, īn care prejudiciul cauzat s-a ridicat la suma de 40.587.076 lei. Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor īnvinuiților/inculpaților pānă la concurența sumei de 14.312.067 lei.

La Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța au fost instrumentate 17 cauze, din care s-au soluționat 7, īn una dintre acestea dispunāndu-se trimiterea īn judecată a 1 inculpat.

La Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea au fost instrumentate 289 cauze și soluționate 72, din care finalizate prin rechizitoriu 10 cauze penale cu 21 inculpați. Prejudiciul cauzat s-a ridicat la o valoare de 1.856.528 lei. Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor īnvinuiților/inculpaților pānă la concurența sumei de 33.621 lei.

Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și unitățile subordonate au instrumentat 942 cauze de contrabandă, din care s-au soluționat 222 cauze. Au fost finalizate prin rechizitoriu un număr de 29 cauze cu 88 inculpați, din care 15 arestați, ce au cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 5.237.758 lei.

La Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța – activitate proprie - au fost soluționate 18 de cauze, din care, īntr-un număr de 9 au fost īntocmite rechizitorii și īn 4 cauze au fost īncheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției (14 inculpați, din care 2 arestați și un prejudiciu adus bugetului de stat de 4.815.831 lei).

Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor īnvinuiților/ inculpaților pānă la concurența sumei de 761.190 lei.

La Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța – au fost soluționate 105 cauze, din care, īntr-un număr de 10 au fost īntocmite rechizitorii (96 inculpați, din care 11 arestați și un prejudiciu adus bugetului de stat de 164.324 lei).

La Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia – au fost soluționate 29 cauze, din care, īntr-un număr de 4 au fost īntocmite rechizitorii (22 inculpați și un prejudiciu adus bugetului de stat de 3.410 lei).

Cāte 1 rechizitoriu s-a īnregistrat și īn activitatea parchetelor de pe lāngă judecătoriile Medgidia, Hārșova, Babadag și Măcin

Īn anul 2018, procurorii de la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și respectiv de la parchetele de pe lāngă tribunalele Constanța și Tulcea au instrumentat un număr de 204 dosare penale avānd ca obiect infracțiuni incriminate de Legea nr. 656/2002, atāt ca urmare a sesizărilor formulate de Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, cāt și ca urmare a sesizărilor din oficiu. Dintre acestea 41 au fost soluționate, din care 2 prin trimiterea īn judecată a 2 inculpați.

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracțiuni de conflict de interese

 

Īn ceea ce privește infracțiunea de conflict de interese, urmare modificărilor legislative ce au vizat competența de soluționare a acestei categorii de infracțiuni, atribuită parchetelor de pe lāngă judecătorii, īn raport de specializarea și experiența procurorilor Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța s-a procedat la preluarea acestor cauze de la toate parchetele ierarhic inferioare.

Astfel, au fost īnregistrate īn anul 2018, un număr de 73 cauze cu obiect infracțiuni de conflict de interese, instrumentarea acestora fiind cu precădere atributul procurorilor desemnați prin Ordinul nr. 62/17.06.2013, respectiv PETRESCU TEODORA și FRIED MIOARA, urmare Ordinului nr. 106/2013 al Procurorului General al Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție.

Īn anul 2018, au fost soluționate un număr de 35 cauze cu obiect infracțiuni conflict de interese, prev. de art. 301 Cod penal, din care 1 cauză finalizată prin trimiterea īn judecată a unui inculpat.

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracțiuni de trafic de migranți

 

Īn anul 2018, procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și respectiv Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanța s-au confruntat cu aceeași situație semnalată īn urmă cu patru ani, cea a traficului de migranți proveniți din țările arabe. Este un fenomen social cu tangențe penale determinat de motive economico-financiare, dar și de apărare a vieții.

Īn mai multe rānduri, īn anii trecuți, dar și īn anul 2018, lucrătorii Gărzii de Coastă au depistat īn Marea Neagră, īn apele teritoriale, vase de regulă sub pavilion turcesc, pline cu zeci și sute de cetățeni afgani, iranieni, irakieni, sirieni, care au cerut azil īn Romānia.

Aceeași situație a fost constatată și la frontiera terestră cu Bulgaria, unde persoane de diferite naționalități au transportat migranți din țările arabe, īncercānd să le introducă fraudulos īn Romānia.

Avānd īn vedere pericolul la care este expus statul romān la acest fenomen, pericol generat de lipsa oricăror altor informații cu privire la persoanele respective (de natură medicală, potențialul infracțional), Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța au luat măsuri ferme de natură a descuraja transportul migranților.

De fiecare dată, au fost reținuți autorii infracțiunii de trafic de migranți, s-a propus luarea măsurii arestării preventive, a fost luată măsura sechestrului asupra mijloacelor de transport.

Astfel, īn anul 2018, la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și respectiv la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța au fost soluționate un număr de 10 de astfel de cauze, īn 3 dintre acestea fiind īntocmite rechizitorii (toate ale Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța), cu 3 inculpați, 3 īn stare de arest preventiv.

Īn ceea ce privește activitatea de urmărire a unei persoane, conform art. 521 și următoarele din C.pr.pen. desfășurată de organele de poliție și supravegheată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța pentru identificarea, căutarea, localizarea și prinderea īn scopul aducerii acesteia īn fața organelor judiciare ori punerii īn executare a anumitor hotărāri judecătorești, s-a solicitat punerea īn executare a 22 mandate, activitate īn exercitarea căreia au fost formulate către instanțele de judecată din județele Constanța și Tulcea solicitări de autorizare a interceptării și īnregistrării de convorbiri telefonice īn vederea identificării persoanelor urmărite, conform disp. art. 521 C.pr.pen.

 

Īncărcătura pe procuror și pe schemă

 

Din evidențele statistice rezultă faptul că:

La nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța īn anul 2018 a fost un īnregistrat un număr de 10.974 lucrări de soluționat și respectiv 1.240 dosare penale de soluționat (activitate proprie), ceea ce reprezintă un volum de activitate deosebit de ridicat, rezultānd o medie de 685,88 lucrări de soluționat pe procuror și 77,50 dosare de soluționat pe procuror.

Au fost soluționate 678 dosare și 9.722 lucrări, rezultānd o medie de 42,38 dosare soluționate/procuror și respectiv 607,63 lucrări soluționate pe procuror.

Potrivit acelorași date statistice – media națională de dosare de soluționat la nivelul parchetelor de pe lāngă curțile de apel a fost de 55,50 dosare pe procuror; Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța situāndu-se pe al treilea loc la acest indicator cu o valoare de 77,50 dosare de soluționat pe procuror.

La nivelul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanța a fost un īnregistrat un număr de 17.629 lucrări de soluționat și 4.776 dosare penale de soluționat, rezultānd o medie de 881,45 lucrări de soluționat pe procuror și 238,80 dosare de soluționat pe procuror, față de media națională de 627,94 și respectiv 150,94.

La nivelul parchetelor din subordinea Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanța situația se prezintă astfel:

 

Parchetul de pe lāngă

Dosare de soluționat/ soluționate

Media/procuror

dosare de soluționat/ soluționate

Media națională

dosare de soluționat/

soluționate

Judecătoria Constanța

64777

/

14729

3238,85

/

736,45

1568,22

/

469,61

Judecătoria Medgidia

11809

/

3389

1968,17

/

564,83

Judecătoria Mangalia

10408

/

3182

2081,60

/

636,40

Judecătoria Hārșova

3403

/

1109

1701,50

/

554,50

 

Se observă faptul că toate parchetele din subordinea Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanța s-au situat peste media națională atāt la dosare de soluționat pe procuror cāt și la media națională de dosare soluționate pe procuror.

La nivelul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea a fost un īnregistrat un număr de 7.660 lucrări de soluționat și 2.286 dosare penale de soluționat, rezultānd o medie de 851,11 lucrări de soluționat/procuror și 254 dosare de soluționat pe procuror, față de media națională de 627,94 și respectiv 150,94.

La nivelul parchetelor din subordinea Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea situația se prezintă astfel:

 

Parchetul de pe lāngă

Dosare de soluționat/ soluționate

Media/procuror

dosare de soluționat/ soluționate

Media națională

dosare de soluționat/

soluționate

Judecătoria Tulcea

13840

/

2966

2768

/

593,20

1568,22

/

469,61

Judecătoria Babadag

2167

/

402

1083,50

/

201

Judecătoria Măcin

1852

/

272

1852

/

272

 

Operativitatea soluționării cauzelor

 

La nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, activitate proprie, procentul de operativitate pentru Secția de urmărire penală pe anul 2018 a fost de 32%, la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța cu unitățile locale – 23,7% iar la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea cu unitățile locale – 35,29%.

Din totalul cauzelor soluționate īn activitatea de supraveghere a cercetărilor penale – 29.031 cauze, 7.407 cauze au fost soluționate īn primele 6 luni de la sesizare, 3.826 cauze īntre 6 luni și 1 an și 10.157 cauze īn peste 1 an de la sesizare.

Din totalul cauzelor soluționate la urmărire penală proprie – 1.066 cauze, 209 cauze au fost soluționate īn primele 6 luni de la sesizare, 156 cauze īntre 6 luni și 1 an și 552 cauze īn peste 1 an de la sesizare.

La Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, din 1.240 cauze de soluționat au fost soluționate 678 cauze. Din acestea 95 cauze au fost soluționate īn primele 6 luni de la sesizare, 92 cauze īn 6 luni – 1 an și 345 cauze īn peste 1 an de la sesizare.

La sfārșitul anului 2018 au rămas 57.873 cauze nesoluționate cu autori cunoscuți și 22.817 cauze cu A.N., dintr-un total de 116.558 cauze de soluționat.

Īn cadrul secțiilor judiciare ale Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanța și Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea, nu au existat īntārzieri īn ceea ce privește soluționarea lucrărilor, atāt īn materie penală, dar și civilă, respectiv a apelurilor, contestațiilor și a celorlalte lucrări specifice activității judiciare, fiind redactate īn termenele de recomandare indicate īn Ordinele Procurorului General nr. 42/2014 și 207/2014.

 

Activitatea judiciară īn materie penală / civilă

 

O creștere a volumului de activitate, dar și a eficienței activității, s-a īnregistrat și īn ceea ce privește activitatea judiciară īn materie penală și civilă.

Astfel, īn anul 2018 s-a īnregistrat o creștere cu 423 a numărului de participări īn cauzele penale de la 28.797 la 29.220 și o scădere cu 331 īn cauzele civile, de la 2.953 la 2.622.

Au fost judecate de Curtea de Apel Constanța și instanțele din raza sa de competență, cu participarea procurorului, 18.250 cauze penale și 1.706 cauze civile, fiind verificate īn vederea exercitării căilor de atac, 19.716 hotărāri penale și 1.700 hotărāri civile.

Īn cadrul secției judiciare a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, īn cursul anului 2018, s-au īnregistrat 3.157 de participări, din care, 3.046 participări īn ședințe de judecată īn materie penală și 111 participări īn cauze civile.

Au fost formulate concluzii īn cauzele penale date īn competența Curții de Apel Constanța, īn 1.989 cauze, iar īn cauzele civile au fost formulate de procurorii Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, un număr de 48 concluzii, fiind verificate, īn vederea exercitării căilor de atac, tot atātea hotărāri civile.

Referitor la activitatea de conducere, coordonare și control, este de remarcat faptul că procurorii din cadrul Secției judiciare a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța s-au aflat īntr-un contact permanent și direct cu procurorii tuturor unităților de parchet subordonate, īn scopul asigurării exercitării rolului activ al procurorului de ședință, dar și al evitării omisiunii de se declara căi de atac īmpotriva unor hotărāri judecătorești nelegale și/sau netemeinice.

Astfel, īn mod concret, īn perioada de referință, īn baza dispozițiilor nr. 25/12.03.2018 și, respectiv, nr. 104/26.09.2018 ale procurorului general al Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, procurorii Secției judiciare au participat la ședințele de analiză a soluțiilor organizate săptămānal la nivelul tuturor unităților de parchet din subordine, prin rotație, ocazie cu care s-a urmărit și verificarea respectării termenelor de motivare a căilor de atac și a altor lucrări specifice compartimentului judiciar, precum și īntărirea rolului activ al procurorului de ședință.

Totodată, procurorii Secție judiciare a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța au īntocmit constant note cu caracter de īndrumare sau note observatorii privind aspectele de nelegalitate sau de netemeinicie a hotărārilor pronunțate identificate īn căile de atac.

De asemenea, procurorii Secției Judiciare a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, īn cursul anului 2018, au īntocmit un număr īnsemnat de note privind legalitatea și temeinicia soluțiilor de achitare, restituire sau de respingere a acordului de recunoaștere a vinovăției, conform ordinului 213/2014, respectiv 64 de note, astfel: procuror general adjunct Șișman Silvia Beatrice – 17 note, procuror șef secție (delegat) Păun Violeta – 4 note, procuror Ceaușu Raluca Georgeta – 11 de note, procuror Subțirelu Laura – 15 de note, procuror Ianuș Dragomir – 17 note.

Referitor la activitatea desfășurată, se constată o permanentă preocupare a procurorilor pentru sporirea calității concluziilor exprimate īn instanța de judecată, prin raportarea la noile dispoziții legale, la deciziile completelor Īnaltei Curți de Casație și Justiție de dezlegare a unor chestiuni de drept īn materie penală, la deciziile Curții Constituționale a Romāniei, prin studierea temeinică a cauzelor penale, dar și prin redactarea laborioasă a căilor de atac cu referiri la practica Īnaltei Curți de Casație și Justiție și a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Īn perioada de referință, au fost declarate 732 căi de atac și au fost soluționate 771, fiind admise 405 de astfel de căi de atac, procentul de admisibilitate īnregistrat fiind de 52,52%.

La Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța au fost declarate 8 căi de atac și au fost soluționate 12, fiind admise 9 (75%).

 

CĂI DE ATAC

DECLARATE

SOLUȚIONATE

ADMISE

PROCENT ADMINISBILITATE

CONTESTAȚII

303

300

103

34,3%

APELURI

424

465

296

63,65%

RECURSURI ĪN CASAȚIE/ RECURSURI

4

5

5

100%

CONTESTAȚII ĪN ANULARE

1

1

1

100%

TOTAL

732

771

405

52,5%

 

Peste această medie se situează Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța (75%), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia (55,3%), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia (65,38%), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārșova (57,14%), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea (68,42%) și Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin (75%).

Cel mai mare număr de căi de atac a fost exercitat de Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța (464), urmat de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța (104), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia (50), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea (48) și Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia (27) astfel de căi de atac, motivate toate īn termenele de recomandare, comunicate prin ordinul Procurorului General nr. 42/17.03.2014 și nr. 207/02.07.2014.

Īn materie civilă, au fost declarate 14 apeluri și recursuri civile, au fost soluționate 11 apeluri și recursuri civile, 6 fiind admise – procentul de admisibilitate fiind de 54,54%.

 

Ponderea cauzelor restituite de către instanțele de judecată īn vederea refacerii urmăririi penale din totalul trimiterilor īn judecată

 

Īn anul 2018, la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și parchetele din subordine s-au īnregistrat 7 cauze īn care instanțele au dispus restituirea definitivă la procuror īn baza art. 346 Cod procedură penală și respectiv art. 485 alin. 1 lit. b C.p.p., ceea ce reprezintă 0,3 % din totalul trimiterilor īn judecată.

Numărul cauzelor restituite īn baza art. 346 C.p.p.6 cauze cu 18 inculpați, una din ele fiind reținută imputabilă.

Numărul cauzelor restituite īn baza art. 485 alin. 1 lit. b C.p.p. – 1 cauză cu 1 inculpat, reținută ca imputabilă.

 

Pe unități de parchet, situația restituirilor definitive se prezintă astfel:

 

Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța – 3 cauze

3 cauze cu 12 inculpați liberi (8 inculpați persoane fizice și 4 inculpați persoane juridice) – procuror Niță Teodor

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța – 1 cauză

-  1 cauză cu 2 inculpați liberi – procuror Iorgu Anca Ramona

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia – 1 cauză

-  1 cauză cu 1 inculpat liber – procuror Trandaf Marius

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin – 1 cauză

-  1 cauză cu 3 inculpați liberi – procuror Chițu Elena

 

Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși īn judecată

 

Īn anul 2018, instanțele de judecată din raza de competență a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța au dispus prin hotărāri rămase definitive soluții de achitare față de un număr de 106 inculpați (persoane fizice și juridice), din care 8 arestați preventiv și 2 arestați la domiciliu, ceea ce reprezintă 3,5% din totalul trimiterilor īn judecată.

La acest moment, procurorii Secției Judiciare a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța nu au īntocmit īn toate cauzele note privind legalitatea și temeinicia soluțiilor de achitare definitive dispuse, conform Ordinului nr. 213/2014, īntrucāt nu toate hotărārile dispuse de către instanța de control judiciar au fost motivate, acestea fiind pronunțate īn ultima parte a anului 2018.

Īn urma analizelor efectuate, din cele 106 soluții definitive de achitare s-au reținut două situații de imputabilitate (2 inculpați achitați - art. 16 lit. b teza I C.p.p.).

De asemenea, īn cazul a 6 inculpați achitarea a avut ca temei dezincriminarea faptelor pentru care s-a dispus trimiterea īn judecată.

 

Īn anul 2018, potrivit datelor statistice, parchetele din raza de competență a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța au īnregistrat un număr de 102 cauze, īn care instanțele de judecată au admis plāngerile formulate conform art. 340 C.pr.pen.

Au fost respinse un număr de 359 plāngeri, din cele 461 judecate īn anul 2018.

Au fost soluționate īn anul 2018, de conducătorii unităților de parchet 1.184 plāngeri īmpotriva actelor și măsurilor dispuse de procuror, din care au fost admise 167 plāngeri.

Ponderea hotărārilor de admitere (102) pronunțate de instanță conform prevederilor art. 340 C.pr.pen., din totalul dosarelor finalizate cu netrimitere īn judecată (27.768), este de 0,36%.

 

Activitatea de rezolvare a plāngerilor, memoriilor, petițiilor, audiențelor și alte lucrări generale

 

Īn perioada de referință au fost soluționate un număr de 38.059 cereri, memorii, sesizări și lucrări generale, din care:

-   Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța – 1.476 plāngeri și memorii și respectiv 2.264 lucrări generale;

-   Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța cu unitățile din subordine – 13.456 plāngeri și memorii și 9.341 lucrări generale;

-   Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea cu unitățile subordonate – 4.310 plāngeri și memorii și 7.212 lucrări generale.

Īn ceea ce privește plāngerile formulate īmpotriva soluției dispuse de procuror, īn anul 2018 au fost soluționate 1.184 astfel de plāngeri, din care 127 la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, 873 – Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța cu unitățile din subordine și 184 – Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea cu unitățile din subordine.

De asemenea, instanțele din județele Constanța și Tulcea au soluționat, prin hotărāri definitive, un număr de 461 plāngeri.

Īn anul 2018, au fost soluționate 18.817 alte lucrări generale, din care 2.264 la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, 9.341 de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța cu unitățile din subordine și 7.212 de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea cu unitățile din subordine.

 

Activitatea inspectorilor antifraudă

 

Īn anul 2018, la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și parchetele de pe lāngă tribunale au funcționat: 18 inspectori antifraudă īn semestrul I/2018 (5 la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, 10 la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța și 3 la Parchetul de pe lāngă tribunalul Tulcea) și respectiv 15 inspectori antifraudă īn semestrul II/2018 (3 la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, pānă la 12.12.2018 cānd au fost detașați la Parchetul de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție, 9 la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța și 3 la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea).

Potrivit datelor statistice, īn anul 2018, inspectorii antifraudă de la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și parchetelor din subordine au īntocmit un nr. de 185 rapoarte de constatare, 19 investigații financiare, cuantumul total al prejudiciilor stabilite prin rapoartele de constatare și documentele īntocmite de inspectorii antifraudă fiind de 67.193.043 lei.

Īn anul 2018, activitatea proprie a celor 5 inspectori antifraudă din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, vizează īntocmirea unui număr de 33 rapoarte de constatare și 19 investigații financiare. Cuantumul total al prejudiciilor stabilite de cei 5 inspectori antifraudă a fost 23.519.614 lei, iar valoarea totală a bunurilor indisponibilizate ca urmare a demersurilor inspectorilor antifraudă a fost 1.282.918 lei.

 

Activitatea biroului juridic

 

Activitatea consilierului juridic din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța se circumscrie atribuțiilor statuate prin Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul nr. 2632/C/2014 din 30 iulie 2014, completat și modificat – art. 77 alin. 2 din Capitolul I al titlului IV cu atribuțiile corespondente stabilite prin dispozițiile art. 60 – 61 din capitolul XI al titlului III.

Īn anul 2018, consilierului juridic i-au fost repartizate 250 lucrări, din care acesta a soluționat 80, date care reflectă un volum de activitate relativ constant, comparativ cu anul 2017. Lucrările soluționate acoperă un spectru larg al activității specifice de consiliere juridică, de la informarea procurorului general al Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța asupra noutăților legislative și a altor aspecte de interes īn activitatea specifică (33 lucrări), la formularea de puncte de vedere juridice raportat la problematica solicitată sau pentru soluționarea unor aspecte juridice ale activității uzuale (7 lucrări), soluționarea unor probleme dispuse de Parchetul de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție și/sau solicitarea de īndrumări de la compartimentele de specialitate din cadrul acestuia.

Consilierul juridic a derulat activități īn contextul realizării cadrului contractual cu prestatorii de servicii, a formulat puncte de vedere juridice vizānd aplicarea dispozițiilor legale īn materia salarizării, lucrări juridice īn răspuns la solicitările unor petenți. Īn cursul anului 2018 au fost īnregistrate 25 dosare noi īn care Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța este parte īn cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată, din care s-au soluționat 9 īn fața primei instanțe. De asemenea, īn aceeași perioadă au fost soluționate irevocabil și 16 cauze īnregistrate īn anii anteriori.

Totodată, consilierul juridic a colaborat la īntocmirea actelor specifice compartimentului de resurse umane și a participat activ la īndeplinirea și respectarea procedurilor de achiziție, negocierea, lămurirea normelor legale noi, respective a clauzelor și īncheierea contractelor și/sau actelor adiționale.

 

Date statistice privind cooperarea internațională

 

Īn anul 2018, la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și unitățile din subordine activitatea de cooperare judiciară internațională īn materie penală a vizat soluționarea unor cereri de transfer de procedură īn materie penală, cereri de comisii rogatorii internaționale, cereri de īnmānare comunicare a unor acte sau hotărāri pronunțate īn străinătate, ordine europene de anchetă, extrădări și executarea mandatelor europene de arestare.

Astfel, īn domeniul asistenței judiciare internaționale a fost īnregistrat un total de 263 lucrări de soluționat: 3 cereri privind extrădarea pasivă (art. 18 din Legea nr. 302/2004), 5 cereri privind darea īn urmărire (art. 65 din Legea nr. 302/2004), 5 cereri privind eliberarea mandatului european de arestare (art. 88 din Legea nr. 302/2004), 86 cereri privind executarea unui mandat european de arestare, 14 cereri privind preluarea de proceduri penale – statul romān ca stat solicitat (art. 128 din Legea nr. 302/2004), 24 cereri privind transferarea persoanelor condamnate – statul romān ca stat de executare, 9 cereri privind asistența judiciară internațională – statul romān ca stat solicitant (din care 9 comisii rogatorii internaționale) și 119 cereri privind asistența judiciară internațională – statul romān ca stat solicitat (din care 46 comisii rogatorii internaționale, 3 echipe comune de anchetă, 5 lucrări vizānd comunicare de acte de procedură); 46 dintre acestea fiind lucrări existente la īnceputul perioadei.

Dintre acestea, un număr de 175 lucrări au fost soluționate și 52 au fost trimise organului competent.

De asemenea, din numărul total de 86 cereri privind executarea unui mandat european de arestare, 64 au fost soluționate.

·   Īn activitatea de punere īn executare a mandatelor europene de arestare care vizau persoane aflate pe teritoriul Romāniei cercetate īn țările membre ale Uniunii Europene pentru diverse infracțiuni, Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța a colaborat cu Inspectoratul Județean de Poliție Constanța și respectiv Tulcea, precum și cu alte instituții implicate īn acest proces, respectiv Centrul de Cooperare Internațională București – Biroul SIRENE, Serviciul Urmăriți din cadrul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. București, cu autoritățile judiciare din Bulgaria, Belgia, Suedia, Italia, Germania și Franța.

·   Altă formă de cooperare judiciară internațională īn materie penală, a fost cea legată de soluționarea unor cereri de comisii rogatorii internaționale și asistență judiciară internațională īn materie penală.

De asemenea, la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța cu unitățile din subordine s-au īnregistrat 128 cereri de asistență judiciară internațională īn materie penală (8 la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța), din care 54 sunt cereri de comisii rogatorii internaționale īn materie penală (din care 6 la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța), atāt īn ceea ce privește cereri ale autorităților judiciare străine către autoritățile judiciare romāne, cāt și ale autorităților judiciare romāne către autoritățile judiciare străine, ponderea reprezentānd-o cererea autorităților judiciare străine.

Totodată, īn cursul anului 2018, din dispoziția procurorului general al Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța s-au efectuat controale tematice la parchetele de pe lāngă Tribunalele Constanța și Tulcea, īn legătură cu modul īn care sunt aduse la īndeplinire prevederile Legii nr. 302/2004, modificată și completată, privind activitatea judiciară internațională īn materie penală, prilej cu care s-a constatat că este necesară īn continuare pregătirea profesională a procurorilor īn materia cooperării judiciare internaționale penale și specializarea unora dintre ei pentru a desfășura activități īn acest domeniu.

De altfel, la 11.12.2018 s-a desfășurat la sediul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța acțiunea de formare continuă descentralizată cu tema Cooperare judiciară internațională – Ordinul european de anchetă, cu participarea procurorilor de la parchetele din subordine, tema fiind susținută de domnul procuror Drăghici Vasile de la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, membru al Rețelei Judiciare Romāne de cooperare īn materie penală.

Un deosebit interes s-a constatat īn cooperarea judiciară cu autoritățile bulgare, īn special cu Procuratura de Apel Varna și Procuratura Județeană Dobrici, avānd īn vedere numeroasele probleme ridicate de traficul de migranți și criminalitatea transfrontalieră la granița dintre Romānia și Bulgaria.

Īn acest sens, remarcăm disponibilitatea autorităților judiciare bulgare de a acorda īn mod frecvent asistență judiciară atāt lucrătorilor de poliție implicați īn activitățile arătate mai sus, cāt și procurorilor.

Avānd īn vedere că aceste probleme vor continua și īmprejurarea că Romānia și Bulgaria au o graniță comună de peste 631 km2 (terestră, fluvială și maritimă) și au interese comune īn gestionarea diverselor fenomene infracționale, s-a transmis Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție propunerea īncheierii unui acord de cooperare bilateral īntre Parchetul de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție și Procuratura Generală a Bulgariei, orientat īn principal spre problemele comune arătate anterior.

De asemenea, ținānd cont de intensificarea activității de cooperare judiciară internațională cu consecința creșterii volumului de activitate īn această materie s-a propus īnființarea de birouri de cooperare judiciară internațională īn materie penală la nivelul parchetelor de pe lāngă curțile de apel.

 

Situația sancțiunilor disciplinare și penale aplicate īn cursul anului 2018 pe fiecare categorie de personal

 

Procurorii și personalul auxiliar de specialitate, personalul contractual și funcționarii publici, care-și desfășoară activitatea īn cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța și unitățile de parchet subordonate, nu au făcut obiectul vreunei cercetări disciplinare și nu au fost aplicate sancțiuni de natură penală īn anul 2018.

 

Infrastructura parchetului

 

Funcționarea sistemului judiciar depinde de existența unei infrastructuri adecvate, sens īn care Ministerul Public continuă derularea unui program de investiții prin raportarea la anumite standarde, pentru construcții și dotări.

Necesitatea și oportunitatea acestor investiții este dată de crearea spațiilor suplimentare și a modernizării celor existente pentru desfășurarea unei activități de justiție conform normelor europene.

Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanța, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanța, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanța, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia și Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārșova, funcționează īn sedii proprii, corespunzătoare din punct de vedere tehnic și logistic, dotate la standarde ce satisfac exigențele desfășurării activității īn condiții optime.

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin și Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia, īși desfășoară activitatea īn sediul comun cu judecătoriile corespunzătoare, primul parchet beneficiind de toate condițiile necesare din punct de vedere tehnic și administrativ.

 

CONCLUZII

 

Activitatea Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța la nivelul anului 2018 ocupă un loc important īn activitatea desfășurată de Parchetul de pe lāngă Īnalta Curte de Casație și Justiție, atāt din punct de vedere profesional, cāt și al resurselor umane și materiale.

Anul 2018 a reprezentat anul consolidării noilor prevederi ale legislației penale și procesual penale, anul unor provocări profesionale ce au fost depășite cu succes.

Este evident faptul că īn acest context, dar și īn condițiile necesității integrării Romāniei īn spațiul european, instituția parchetului trebuie să fie supusă unui proces de racordare organică și etapizată la cerințele justiției europene și la caracteristicile ce definesc activitatea procurorului european.

Īn concordanță cu obiectivele Ministerului Public, au fost stabilite principalele linii de acțiune ale Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța.

Se are īn vedere mai īntāi concentrarea eforturilor procurorilor pe soluționarea cauzelor cuprinse īn domeniile prioritare și anume combaterea corupției, evaziunii fiscale, contrabandei, spălării banilor, recuperării prejudiciilor. La acestea putem adăuga și manifestarea īn continuare a unei reacții ferme īmpotriva fenomenului migrației ilegale.

Va fi continuată activitatea de monitorizare a cauzelor mai vechi de cinci ani de la data sesizării, dar și a celor avānd ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă mai vechi de doi ani de la data sesizării. Pentru a realiza dezideratul existenței unei justiții eficiente, se vor monitoriza toate cauzele mai vechi de un an de la data sesizării.

Se impune apoi continuarea aprofundării de către toți procurorii a prevederilor noilor coduri īn vederea asigurării aplicării lor īn condiții optime.

Este utilă continuarea perfecționării profesionale a magistraților procurori cāt și a celorlalte categorii de personal, educarea acestora și cultivarea necesităților de autoperfecționare și autodepășire, respectarea dispozițiilor legale și a normelor deontologice și de etică profesională.

Se impune cunoașterea normelor C.E.D.O. și coordonarea instituțiilor de drept penal și procesual penal interne cu cele europene, pentru ca societatea civilă să redobāndească īncrederea īn actul de justiție și, implicit, īn reprezentanții puterii judecătorești care concură la īnfăptuirea actului de justiție.

Īn contextul actual, desfășurarea activității Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanța trebuie să se circumscrie realizării tuturor exigențelor Comunității Europene, perfecționării pregătirii profesionale și transformării justiției īn serviciu public īn slujba cetățenilor.

 

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA AL

PARCHETULUI DE PE LĀNGĂ CURTEA DE APEL CONSTANȚA 

 

 

 

  © Copyright 2018 Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta.