RAPORT DE EVALUARE A ACTIVITATII

PARCHETULUI DE PE LANGA CURTEA DE APEL CONSTANTA

PENTRU ANUL 2017


 

 

 

 

 

 

Activitatea desfăşurată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa īn cursul anului 2017 se integrează īn linia şi viziunea Ministerului Public īn ceea ce priveşte continuarea reformei īn justiţie, a strategiei locale de combatere a fenomenului privind mica corupţie, evaziunea fiscală şi contrabanda.

Procurorii au īnţeles importanţa contribuţiei lor la īndeplinirea obiectivelor din cadrul strategiei de īntărire a integrităţii īn justiţie pentru perioada 2011-2016, a condiţionalităţilor din Mecanismul de cooperare şi verificare ca prioritate a Ministerului Public, dar şi necesitatea consolidării tendinţelor pozitive indicate īn Raportul pe justiţie al Comisiei Europene.

Īn raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu, emis la Bruxelles la 15.11.2017, s-a arătat că Romānia a făcut progrese majore către īndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin  Mecanismul de cooperare şi verificare.

Rezultatele bune obţinute şi procesul de reformă īn general au fost īnsă afectate de situaţia politică, fiind puse sub semnul īntrebării de evenimentele cu impact direct asupra justiţiei din cursul anului 2017.

Activitatea desfăşurată s-a circumscris principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, dispoziţiilor din Legile nr.303/2004 şi nr.304/2004, din Regulamentul de ordine interioară a parchetelor şi din celelalte ordine ale Procurorului General ce reglementează activitatea procurorilor, dar şi normelor de competenţă materială şi teritorială.

De asemenea, īn anul 2017, ca elemente definitorii se disting cristalizarea de opinii dar şi īncercarea de formare a unei practici unitare, a unor puncte de vedere solid argumentate īn contextul īn care un număr semnificativ de articole din Codul Penal şi Codul de procedură penală au fost declarate neconstituţionale.

Īn contextul evoluţiei geo-politice mondiale, īn anul 2017 s-a remarcat aceeaşi atitudine fermă a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa īn ceea ce priveşte combaterea fenomenului migraţiei dinspre Asia către Europa pe culoarul Balcanic de nord, īmprejurare ce a determinat o reacţie promptă a procurorilor, pe măsura dimensiunii vulnerabilităţii ce s-ar fi putut crea.

Atributele care au caracterizat permanent activitatea procurorilor din parchetele dobrogene au fost complexitatea, diversitatea, dar şi volumul. Toate acestea au fost determinate şi de poziţia geografică a regiunii aflate īn competenţa teritorială a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa.

Caracteristic pentru acest habitat istoric şi geografic este că are cea mai mare īntindere a frontierei din ţară, 472 kilometri, frontieră terestră maritimă şi fluvială, zona de competenţă reprezentānd aproximativ 40.000 km2 (12% din teritoriul ţării). Specificul īl conferă īnsă două obiective aparte şi anume: Delta Dunării – cea mai bine conservată dintre deltele europene  şi a doua ca mărime din Europa, după delta fluviului Volga, dar şi portul Constanţa, care se situează īn primele zece porturi europene, importanţa sa fiind pusă īn evidenţă de conexitatea cu două coridoare Pan-Europene de transport:

- coridorul VII – Dunărea (fluvial)

- coridorul IV – rutier şi feroviar

Este unul dintre principalele centre de distribuţie care deservesc regiunea Europei Centrale şi de Est, oferind o serie de avantaje, dar ridicānd şi o varietate de probleme.

Tot pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea se mai găsesc şi cele două porturi maritime satelit Midia şi Mangalia, dar şi porturile fluviale Tulcea, Hārşova, Isaccea, Mahmudia, Măcin, Chilia, Sfāntu Gheorghe şi Sulina.

Regiunea Dobrogea deţine, de asemenea, cea mai mare pondere turistică din Romānia şi se mai caracterizează şi printr-o diversitate a etniilor care o populează (turci, tătari, greci, armeni, lipoveni, ucraineni, bulgari, rromi etc.)

Regiunea cuprinde aproximativ un milion de locuitori, un procent de 67% fiind stabilit la oraşe. Există 4 municipii (Constanţa, Tulcea, Medgidia, Mangalia), 13 oraşe (Cernavodă, Hārşova, Năvodari, Negru Vodă, Ovidiu, Murfatlar, Techirghiol, Eforie, Băneasa, Babadag, Măcin, Isaccea, Sulina) şi 104 comune.

Toate aceste aspecte relevă volumul şi importanţa deosebită a activităţii desfăşurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi a parchetelor din circumscripţia sa teritorială.

Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa coordonează activitatea a 2 parchete de pe lāngă tribunale şi a 7 parchete de pe lāngă judecătorii, după cum urmează:

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa, cu 4 parchete de pe lāngă judecătorii: Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia şi Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārşova.

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea, cu 3 parchete de pe lāngă judecătorii: Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag şi Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin.

 

La nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa managementul a fost realizat īn perioada 01.01.2017-31.12.2017 de domnul procuror general ŞTEFAN GIGI VALENTIN numit īn funcţie la 15.07.2016, dar şi de procurorii generali adjuncţi FLOREA ADINA, īn activitatea de urmărire penală şi CEAUŞU RALUCA-GEORGETA, īn activitatea judiciară.

Conducerea secţiei de urmărire penală a fost asigurată de domnul procuror MARIAN ALEXANDRU, iar cea a secţiei judiciare de doamna procuror SUBŢIRELU LAURA, care a fost delegată īn perioada 15.09.2016-19.01.2017 şi numită la data de 20.01.2017.

La īnceputul perioadei evaluate, din cele 112 posturi de procuror prevăzute īn schemă erau ocupate doar 98.

Situaţia posturilor vacante se prezenta astfel:

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa

- 2 posturi de conducere

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa

- 1 post de conducere

- 1 post de execuţie

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia

- 1 post de execuţie

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārşova

-1 post de execuţie vacant

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea

- 2 posturi de execuţie

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea

- 1 post de conducere

- 1 post de execuţie

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag

- 1 post de conducere

- 1 post de execuţie

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin

- 1 post de conducere

- 1 post de execuţie

 

Īn ceea ce priveşte personalul asimilat procurorilor, personalul auxiliar, conex, contractual şi funcţionarii publici, din totalul de 144 posturi alocate, la acest moment sunt vacante 4 posturi (la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa - 2 posturi grefier şi  la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa - 1 post expert (administrator) şi un post specialist antifraudă).

Īn anul 2017, au fost organizate de Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, cu avizul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 7 concursuri pentru recrutare/promovare īn funcţie de execuţie/numire īn funcţie de conducere/definitivare īn funcţie/promovare īn grad, după cum urmează:

- 6 concursuri - recrutare cāte 2 grefieri pe perioadă nedeterminată şi 2 grefieri pe perioada determinată la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa şi 2 funcţionari publici –consilieri, unul la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa şi celălalt la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea.

- 1 concurs - numire īn funcţie de conducere – grefier şef secţie judiciară la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa.

Īn baza ordinului 3730/C/2015 al Ministrului Justiţiei, a fost transformat 1 post de specialist IT īntr-un post de procuror la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, iar cāte un post de grefier de la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag şi Măcin au fost mutate la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa.

Īn cursul anului 2017 a fost numit 1 grefier, absolvent al Şcolii Naţionale de Grefieri la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia.

Menţionăm faptul că si-a īncetat activitatea 1 grefier prin demisie, ca urmare a admiterii la Institutul Naţional al Magistraturii.

 

Volumul de activitate la nivelul parchetului şi pe structuri specializate din cadrul acestuia

 

Īn anul 2017, procurorii au avut de soluţionat un volum important de cauze – 117.395 (incluzānd şi cauzele cu A.N.), comparativ cu 119.586 cauze īn anul 2016, ceea ce īnseamnă o reducere cu 2191 a cauzelor de soluţionat, īn condiţiile unei organigrame constant incomplete īn special la parchetele de pe lāngă tribunale şi judecătorii.

Pe unităţi de parchet, situaţia cauzelor de soluţionat se prezintă astfel:

 

- Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa

-

1.468

cauze;

(- 279);

            - parchetele de pe lāngă tribunale

-

7.741

cauze

(- 396);

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa

-

4.369

cauze

(- 596);

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea

-

3.372

cauze

(+ 200);

            - parchetele de pe lāngă judecătorii

-

108.216

cauze

(- 1.486);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa

-

66.664

cauze

(- 1.522);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia

-

11.966

cauze

(+ 27);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia

-

10.540

cauze

(- 109);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārşova

-

3.450

cauze

(+ 270);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea

-

11.897

cauze

(+722);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag

-

1.924

cauze

(- 902);

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin

-

1.775

cauze

(+ 28).

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa īnregistrează o medie foarte ridicată a dosarelor de soluţionat pe procuror – 91,75, faţă de media naţională de 67,11.

Īn ceea ce priveşte cauzele soluţionate, Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi parchetele din circumscripţia sa au īnregistrat o valoare de 27.593 faţă de 29.437 īn anul 2016, scăderea fiind de 1.844 dosare, corespunzător unui procent de 5,42%, unităţile care au īnregistrat scăderi semnificative fiind Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa şi Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea. Singura unitate unde se observă o creştere importantă este Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea (+ 334 cauze).

Pa parchete, situaţia este următoarea:

 

- Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa

-

714

dosare

(+ 2)

             - parchetele de pe lāngă tribunale

-

3.668

dosare

(+ 361)

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa

-

2.318

dosare

(+ 27)

- Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea

-

1.350

dosare

(+ 334)

             - parchetele de pe lāngă judecătorii

-

23211

dosare

(- 2.207)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa

-

12.233

dosare

(- 1.436)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia

-

3.617

dosare

(+ 1)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia

-

3.015

dosare

(+ 95)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārşova

-

1.229

dosare

(+ 141)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea

-

2.678

dosare

(- 793)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag

-

16

dosare

(- 173)

- Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin

-

423

dosare

(- 42)

 

Ceea ce trebuie īnsă remarcat este concentrarea procurorilor pe creşterea eficienţei urmăririi penale.

Astfel Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa a īnregistrat al doilea număr de rechizitorii din ţară - 320, urmat īndeaproape de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea, care a īntocmit 282 rechizitorii. Pe aceeaşi poziţie se situează şi Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa, unde s-au īnregistrat īn anul 2017 un număr de 925 rechizitorii.

Ceea ce conferă o mai mare valoare acestor cifre este faptul că, īn comparaţie cu media naţională la trimiterile īn judecată la parchetele de pe lāngă tribunale, care este de 10,33, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea a īnregistrat o medie de 35,25, iar Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa 16,84 trimiteri īn judecată pe procuror.

Īn ceea ce priveşte parchetele de pe lāngă judecătorii, depăşiri ale mediei naţionale la trimiterile īn judecată (33) se observă la toate unităţile, cu excepţia Parchetului de pe lāngă Judecătoria Babadag , unde īnsă a fost o situaţie aparte de personal.

Procentul cel mai ridicat al numărului de rechizitorii din totalul cauzelor soluţionate se īnregistrează la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea – 20,14% şi Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa – 13,71%.

Situaţia trimiterilor īn judecată pe parchete se prezintă astfel:

 

UNITATEA

ANUL

2016

ANUL

2017

DIFERENŢA

+/-

Eficienţa urmăririi penale

2016

2017

PCA Constanţa

61

52

- 9

8,56%

7,28%

P.T. Constanta

312

320

+ 8

13,61%

13,45%

P.J. Constanţa

1063

925

- 138

7,76%

7,56%

P.J. Medgidia

315

406

+ 91

8,71%

11,22%

P.J. Mangalia

175

170

- 5

5,99%

5,63%

P.J. Hārşova

104

105

+ 1

16,54%

8,54%

P.T. Tulcea

180

282

+ 102

17,71%

20,88%

P.J. Tulcea

324

333

+ 9

9,33%

12,43%

P.J. Măcin

72

56

- 16

15,48%

13,23%

P.J. Babadag

24

1

- 23

12,63%

6,25%

TOTAL P.C.A.

 2630

2650

+ 20

8,93%

9,60%

 

Activitatea de urmărire penală

 

Īn anul 2017 s-a īnregistrat o uşoară creştere a numărului de cauze soluţionate la urmărire penală, de la 1.166 la 1.203, cele mai multe cauze fiind soluţionate de Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa – 714 şi apoi de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa – 258 şi Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea  - 84.

 

UNITATEA

ANUL 2016/

rechizitorii

ANUL 2017/

rechizitorii

DIFERENŢA

+/-/ rechizitorii

P.C.A. Constanţa

712 / 61

714 / 52

+ 2/ - 9

P.T. Constanta

317 / 56

258 / 57

- 59 / + 1

P.T. Tulcea

86 / 22

84 / 21

- 2 / - 1

P.J. Constanta

66 / 19

80 / 16

+ 14 / - 3

P.J. Medgidia

37 / 12

34 / 6

- 3 / - 6

P.J. Mangalia

13 / 1

13 / 1

0 / 0

P.J. Hārşova

6 / 1

8 / 2

+ 2 / + 1

P.J. Tulcea

27 / 4

11 / 2

- 26 / - 2

P.J. Măcin

1 / 0

1 / 0

0 / 0

P.J. Babadag

0 / 0

0 / 0

0 / 0

TOTAL P.T.C.

1166/176

1203/157

+ 37/ - 19

 

Trebuie avută īnsă īn vedere şi complexitatea deosebită a unor cauze instrumentate, caracteristică ce decurge din modalitatea de săvārşire a infracţiunilor, persoana infractorilor, numărul mare de inculpaţi cercetaţi īn aceeaşi cauză, mijloace folosite pentru administrarea probelor.

 

Activitatea de supraveghere a urmăririi penale

 

Īn anul 2017, la supravegherea cercetărilor au fost soluţionate 26.390 dosare faţă de 28.271 īn anul 2016, scăderea fiind aşadar de 1.881 cauze.

 

UNITATEA

ANUL

2016

ANUL

2017

DIFERENŢA

+/-

P.T. Constanta

2073

2060

- 13

P.J. Constanţa

13603

12153

- 1450

P.J. Medgidia

3579

3583

+ 4

P.J. Mangalia

2907

3002

- 95

P.J. Hārşova

1082

1221

+ 139

P.T. Tulcea

930

1266

+ 336

P.J. Tulcea

3444

2667

- 777

P.J. Măcin

464

422

- 42

P.J. Babadag

189

16

- 173

TOTAL P.C.A.

28271

26390

- 1881

 

Se observă īnsă o uşoară scădere a numărului de rechizitorii de la 2454 īn anul 2016 la 2440  īn anul 2017, procentul fiind de 0,57%.

 

UNITATEA

Rechizitorii 2016

Rechizitorii 2017

DIFERENŢA

+/-

Procent %

P.T. Constanta

256

261

+ 5

1,95%

P.J. Constanţa

158

251

+ 93

58,86%

P.J. Medgidia

1044

906

- 54

- 5,17%

P.J. Mangalia

303

400

+ 97

+32,01%

P.J. Hārşova

174

148

- 26

- 14,94%

P.T. Tulcea

103

87

- 16

- 15,53%

P.J. Tulcea

320

330

+ 10

+ 3,12%

P.J. Măcin

72

56

- 16

- 22,22 %

P.J. Babadag

24

1

- 23

- 95,83 %

TOTAL P.T.

2454

2440

- 14

%

 

 

O importanţă deosebită īn cadrul activităţii de supraveghere a cercetărilor penale a fost acordată diminuării numărului de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizării, a celor avānd ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă mai vechi de doi ani de la data sesizării şi, īn ultima perioadă, a celor mai vechi de 1 an de la data primei sesizări.

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracţiuni de corupţie

 

Īn conformitate cu Ordinul 331/2008 al Procurorului General al Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, īn anul 2017, parchetele din raza de competenţă a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, au instrumentat 310 dosare privind infracţiuni de mică corupţie, prevăzute īn Codul penal şi īn Legea 78/2000, fiind soluţionate 111 cauze.

La nivelul fiecărui parchet, infracţiunile de acest gen au fost instrumentate la urmărire penală proprie de procurorii anume desemnaţi prin ordin al procurorului general, respectiv al primilor procurori ai parchetelor de pe lāngă tribunale.

Īn fiecare judeţ, prioritare au fost domeniile vulnerabile, astfel cum acestea au fost identificate, analizate şi actualizate īn Strategiile locale de luptă īmpotriva corupţiei (administraţia publică locală, mediul universitar, sistemul sanitar, lucrători de poliţie).

Din cele 111 cauze soluţionate, īntr-un număr de 16 cauze a fost sesizată instanţa de judecată cu rechizitoriu (1 al Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, 14 cauze ale Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa şi 1 al Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea) dispunāndu-se trimiterea īn judecată a unui număr de 33 inculpaţi, din care 2 īn stare de arest preventiv.

Vulnerabilităţile identificate īn Strategiile locale de luptă īmpotriva corupţiei au avut un rol important īn activitatea judiciară desfăşurată īn acest domeniu, īntrucāt au permis procurorilor şi organelor de poliţie judiciară să acţioneze īn mod direct asupra acestor domenii.

Activitatea de constatare a infracţiunilor de mică corupţie, precum şi de instrumentare a dosarelor penale s-a desfăşurat prin implicarea directă a ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Birourile Teritoriale Constanţa şi Tulcea.

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani

 

Īn materia cauzelor cu obiect infracţiuni de evaziune fiscală Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi unităţile subordonate au instrumentat 1.604 cauze, din care s-au soluţionat 282. Au fost finalizate prin rechizitoriu un număr de 40 cauze cu 51 inculpaţi, ce au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 68.880.346 lei. Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor suspecţilor/inculpaţilor pānă la concurenţa sumei de 1.689.072 lei.

La Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa (activitate proprie) s-au soluţionat un număr de 48 cauze, fiind īntocmite 7 rechizitorii cu 12 inculpaţi, cu un prejudiciu cauzat bugetului de stat de 52.4403.424 lei.

Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa a soluţionat 200 cauze avānd ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, īntocmind 28 rechizitorii, cu 34 de inculpaţi, īn care prejudiciul cauzat s-a ridicat la suma de 14.041.399 lei. Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor īnvinuiţilor/inculpaţilor pānă la concurenţa sumei de 156.846 lei.

La Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea şi unităţile subordonate au fost instrumentate 285 cauze şi soluţionate 34, din care finalizate prin rechizitoriu 5 cauze penale cu 5 inculpaţi. Prejudiciul cauzat īn cele 5 cauze ale Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea s-a ridicat la o valoare de 2.435.523 lei. Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor īnvinuiţilor/inculpaţilor pānă la concurenţa sumei de 1.532.226 lei.

 

Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi unităţile subordonate au instrumentat 1.358 cauze de contrabandă, din care s-au soluţionat 147 cauze. Au fost finalizate prin rechizitoriu un număr de 26 cauze cu 50 inculpaţi, din care 2 arestaţi, ce au cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 2.070.415 lei.

La Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa – activitate proprie - au fost soluţionate 17 de cauze, din care, īntr-un număr de 9 au fost īntocmite rechizitorii (cu 12 inculpaţi, din care unul arestat şi un prejudiciu adus bugetului de stat de 1.667.803 lei).

Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor īnvinuiţilor/ inculpaţilor pānă la concurenţa sumei de 13.222 lei.

La nivelul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa, au fost instrumentate 5 cauze, fiind soluţionate 3 cauze.

Totodată, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea şi unităţile subordonate au instrumentat 16 cauze, fiind soluţionate 4 cauze.

Īn anul 2017, procurorii de la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi respectiv de la parchetele de pe lāngă tribunalele Constanţa şi Tulcea au instrumentat un număr de 200 dosare penale avānd ca obiect infracţiuni incriminate de Legea nr. 656/2002, atāt ca urmare a sesizărilor formulate de Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, cāt şi ca urmare a sesizărilor din oficiu. Dintre acestea 23 au fost soluţionate, din care 1 prin trimiterea īn judecată a unui inculpat (Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa).

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracţiuni de conflict de interese

 

Īn ceea ce priveşte infracţiunea de conflict de interese, urmare modificărilor legislative ce au vizat competenţa de soluţionare a acestei categorii de infracţiuni, atribuită parchetelor de pe lāngă judecătorii, īn raport de specializarea şi experienţa procurorilor Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa  s-a procedat la preluarea acestor cauze de la toate parchetele ierarhic inferioare.

Astfel, au fost īnregistrate īn anul 2017, un număr de 32 cauze cu obiect infracţiuni de conflict de interese, instrumentarea acestora fiind cu precădere atributul procurorilor desemnaţi prin Ordinul nr. 62/17.06.2013, urmare Ordinului nr. 106/2013 al Procurorului General al Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Īn anul 2016, au fost soluţionate un număr de 27 cauze cu obiect infracţiuni conflict de interese, prev. de art. 301 Cod penal, din care 1 cauză finalizată prin trimiterea īn judecată a unui inculpat.

 

Instrumentarea cauzelor avānd ca obiect infracţiuni de trafic de migranţi

 

Īn anul 2017, procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi respectiv Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa s-au  confruntat cu aceeaşi situaţie semnalată īn urmă cu patru ani, cea a traficului de migranţi proveniţi din ţările arabe. Este un fenomen social cu tangenţe penale determinat de motive economico-financiare, dar şi de apărare a vieţii.

Īn mai multe rānduri, īn anii trecuţi, dar şi īn anul 2017, lucrătorii Gărzii de Coastă au depistat īn Marea Neagră, īn apele teritoriale, vase de regulă sub pavilion turcesc, pline cu zeci şi sute de cetăţeni afgani, iranieni, irakieni, sirieni, care au cerut azil īn Romānia.

Aceeaşi situaţie a fost constatată şi la frontiera terestră cu Bulgaria, unde persoane de diferite naţionalităţi au transportat migranţi din ţările arabe, īncercānd să le introducă fraudulos īn Romānia.

Avānd īn vedere pericolul la care este expus statul romān la acest fenomen, pericol generat de lipsa oricăror altor informaţii cu privire la persoanele respective (de natură medicală, potenţialul infracţional), Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa au luat măsuri ferme de natură a descuraja transportul migranţilor.

De fiecare dată, au fost reţinuţi autorii infracţiunii de trafic de migranţi, s-a propus luarea măsurii arestării preventive, a fost luată măsura sechestrului asupra mijloacelor de transport.

Astfel, īn anul 2017, la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi respectiv la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa au fost soluţionate un număr de 12 de astfel de cauze, īn 11 dintre acestea fiind īntocmite rechizitorii (toate ale Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa), cu 31 inculpaţi, 27 īn stare de arest preventiv.

Īn ceea ce priveşte activitatea de urmărire a unei persoane, conform art. 521 şi următoarele din C.pr.pen. desfăşurată de organele de poliţie şi supravegheată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa pentru identificarea, căutarea, localizarea şi prinderea īn scopul aducerii acesteia īn faţa organelor judiciare ori punerii īn executare a anumitor hotărāri judecătoreşti, s-a solicitat punerea īn executare a 17 mandate, activitate īn exercitarea căreia au fost formulate către instanţele de judecată din judeţele Constanţa şi Tulcea 22 solicitări de autorizare a interceptării şi īnregistrării de convorbiri telefonice īn vederea identificării persoanelor urmărite, conform disp. art. 521 C.pr.pen.           

 

Īncărcătura pe procuror şi pe schemă

 

Din evidenţele statistice rezultă faptul că:

La nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa īn anul 2017 a fost un īnregistrat un număr de 11.494 lucrări de soluţionat şi respectiv 1.468 dosare penale de soluţionat (activitate proprie), ceea ce reprezintă un volum de activitate deosebit de ridicat, rezultānd o medie de 718,38 lucrări de soluţionat pe procuror şi 91,75 dosare de soluţionat pe procuror.

Au fost soluţionate 714 dosare şi 9.902 lucrări, rezultānd o medie de 44,63 dosare soluţionate/procuror şi respectiv 711,36 lucrări soluţionate pe procuror.

Potrivit aceloraşi date statistice – media naţională de dosare de soluţionat la nivelul parchetelor de pe lāngă curţile de apel a fost de 67,11 dosare pe procuror; Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa situāndu-se pe primul loc la acest indicator cu o valoare de 91,75 dosare de soluţionat pe procuror.

 

La nivelul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa a fost un īnregistrat un număr de 804,09 lucrări de soluţionat şi 189,96 dosare penale de soluţionat, rezultānd o medie de 973,37 lucrări de soluţionat pe procuror şi 229,95 dosare de soluţionat pe procuror, faţă de media naţională de 661,77 şi respectiv 158,808.

La nivelul parchetelor din subordinea Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa situaţia se prezintă astfel:

 

Parchetul de pe lāngă

Dosare de soluţionat/ soluţionate

Media/procuror

dosare de soluţionat/soluţionate

Media naţională

dosare de soluţionat/

soluţionate

Judecătoria Constanţa

66634

/

12233

3028,82

/

556,05

1561

/

457

Judecătoria Medgidia

11966

/

3617

1709,43

/

516,71

Judecătoria Mangalia

10540

/

3015

2108,00

/

603,00

Judecătoria Hārşova

3450

/

1229

1725,00

/

614,50

 

Subliniem faptul că Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārşova, s-au situat peste media naţională atāt la dosare de soluţionat pe  procuror cāt şi la media naţională de dosare soluţionate pe procuror.

 

La nivelul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea a fost un īnregistrat un număr de 10.886 lucrări de soluţionat şi 3.372 dosare penale de soluţionat, rezultānd o medie de 1360,75 lucrări de soluţionat/procuror şi 421,50 dosare de soluţiona pe procuror, faţă de media naţională de 661,77 şi respectiv 158,808.

 

La nivelul parchetelor din subordinea Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea situaţia se prezintă astfel:

 

Parchetul de pe lāngă

Dosare de soluţionat/ soluţionate

Media/procuror

dosare de soluţionat/soluţionate

Media naţională

dosare de soluţionat/

soluţionate

Judecătoria Tulcea

11897

/

2678

1699,57

/

382,57

1561

/

457

Judecătoria Babadag

1924

/

16

1924,00

/

16,00

Judecătoria Măcin

1775

/

423

1775,00

/

423,00

 

Subliniem faptul că toate cele trei parchete din subordinea Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea s-au situat peste media naţională la dosare de soluţionat pe  procuror.

 

Operativitatea soluţionării cauzelor.

 

La nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, activitate proprie, procentul de operativitate pentru Secţia de urmărire penală pe anul 2017 a fost de 48,63%, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea cu unităţile locale – 23,55% iar la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa cu unităţile locale – 23,10%.

Din totalul cauzelor soluţionate īn activitatea de supraveghere a cercetărilor penale – 27.593 cauze, 7.845 cauze au fost soluţionate īn primele 6 luni de la sesizare, 4.821 cauze īntre 6 luni şi 1 an  şi 10.409 cauze īn peste 1 an de la sesizare.

Din totalul cauzelor soluţionate la urmărire penală proprie – 1.203 cauze, 275 cauze au fost soluţionate īn primele 6 luni de la sesizare, 187 cauze īntre 6 luni şi 1 an  şi 646 cauze īn peste 1 an de la sesizare.

La Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, din 1.468 cauze de soluţionat au fost soluţionate 714 cauze. Din acestea 123 cauze au fost soluţionate īn primele 6 luni de la sesizare, 98 cauze īn 6 luni – 1 an şi 402 cauze īn peste 1 an de la sesizare.

La sfārşitul anului 2017 au rămas 59.197 cauze nesoluţionate cu autori cunoscuţi şi 24.244 cauze cu A.N., dintr-un total de 117.395 cauze de soluţionat.

Īn cadrul secţiilor judiciare ale Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa şi Parchetului de pe lāngă Tribunalul Tulcea, nu au existat īntārzieri īn ceea ce priveşte soluţionarea lucrărilor, atāt īn materie penală, dar şi civilă, respectiv a apelurilor, contestaţiilor şi a celorlalte lucrări specifice activităţii judiciare, fiind redactate īn termenele de recomandare indicate īn Ordinele Procurorului General nr. 42/2014 şi 207/2014.

 

Activitatea judiciară īn materie penală / civilă

 

O creştere a volumului de activitate, dar şi a eficienţei activităţii s-a īnregistrat şi īn ceea ce priveşte activitatea judiciară īn materie penală şi civilă.

Astfel, īn anul 2017 s-a īnregistrat o creştere cu 15,47% a numărului de participări īn cauzele penale, de la 28.525 la 28.797 şi īn cauzele civile de la 2.885 la 2.935.

Au fost judecate de Curtea de Apel Constanţa şi instanţele din raza sa de competenţă, cu participarea procurorului, 17.334 cauze penale şi 1.700 cauze civile, fiind verificate īn vederea exercitării căilor de atac, 19.369 hotărāri penale şi 1.843 hotărāri civile.

Īn cadrul secţiei judiciare a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, īn cursul anului 2017, se constată o menţinere a numărului total de participări īn şedinţele de judecată, respectiv 3.424 de participări, din care, 3.250 participări īn şedinţe de judecată īn materie penală şi 174 participări īn cauze civile.

Au fost formulate concluzii īn cauzele penale date īn competenţa Curţii de Apel Constanţa, īn 2.137 cauze, iar īn cauzele civile au fost formulate de procurorii Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, un număr de 62 concluzii, fiind verificate, īn vederea exercitării căilor de atac, tot atātea hotărāri civile.

Īn perioada de referinţă, au fost declarate 926 căi de atac īmpotriva hotărārilor judecătoreşti pronunţate īn primă instanţă şi au fost soluţionate 879, fiind admise 437 de astfel de căi de atac, procentul de admisibilitate īnregistrat fiind de 49,7%.

Īmpotriva hotărārilor judecătoreşti pronunţate īn apel, īn aceeaşi perioadă, au fost declarate 6 recursuri īn casaţie şi au fost soluţionate 5 astfel de căi extraordinare de atac, fiind admise 2 (40% procent de admisibilitate).

Au fost declarate 553 apeluri şi 512 apeluri au fost judecate, 335 fiind admise de instanţe (65,43% procent de admisibilitate).

De asemenea, au fost declarate 373 contestaţii şi au fost judecate 367 contestaţii, 102 dintre acestea fiind admise, procentul de admisibilitate fiind de 27.8%.

Peste această medie se situează Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa (66.66%), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia (71%), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia (75%), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārşova (94,7%) şi Parchetul de pe lāngă Judecătoria Babadag (85,7%).

Cel mai mare număr de căi de atac a fost exercitat de Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa (367), urmat de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa (55), Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia (– 52) şi Parchetului de pe lāngă Judecătoria Mangalia (21) astfel de căi de atac, motivate toate īn termenele de recomandare, comunicate prin ordinul Procurorului General nr. 42/17.03.2014 şi nr. 207/02.07.2014.

Īn materie civilă, au fost declarate 5 apeluri şi recursuri civile, au fost soluţionate 8 apeluri şi recursuri civile, 6 fiind admise – procentul de admisibilitate fiind de 75%.

 

Ponderea cauzelor restituite de către instanţele de judecată īn vederea refacerii urmăririi penale din totalul trimiterilor īn judecată

 

Īn anul 2017, la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi parchetele din subordine s-au īnregistrat 7 cauze īn care instanţele au dispus restituirea definitivă la procuror īn baza art. 346 Cod procedură penală, ceea ce reprezintă 0,26% din totalul trimiterilor īn judecată.

Cele 7 soluţii definitive prin care instanţele de judecată au dispus restituirea cauzelor la procuror, pe unităţi de parchet, se prezintă astfel:

 

Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa - 2 cauze cu 3 inculpaţi liberi;

Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa - 1 cauză cu 34 inculpaţi liberi;

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa – 2 cauze cu 6 inculpaţi (3 inculpaţi liberi, 2 arestaţi preventiv şi 1 īn stare de arest la domiciliu);

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tulcea – 1 cauză cu 1 inculpat liber. 

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin - 1 cauză cu 1 inculpat liber;

 

De asemenea, īn anul 2017, au fost īnregistrate 2 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei respinse de instanţa de judecată, conform art. 485 alin. 1 lit. b Cod procedură penală, respectiv una la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa şi una la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia.

 

Ponderea inculpaţilor achitaţi din totalul inculpaţilor trimişi īn judecată

 

Īn anul 2017, instanţele de judecată din raza de competenţă a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa au dispus prin hotărāri rămase definitive soluţii de achitare faţă de un număr de 89 inculpaţi (persoane fizice şi juridice), dintre care 85 inculpaţi liberi şi 4 arestaţi preventiv, ceea ce reprezintă 3,7% din totalul trimiterilor īn judecată.

La acest moment, procurorii Secţiei Judiciare a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa nu au īntocmit īn toate cauzele note privind legalitatea şi temeinicia soluţiilor de achitare definitive dispuse, conform Ordinului nr. 213/2014, īntrucāt nu toate hotărārile dispuse de către instanţa de control judiciar au fost motivate, acestea fiind pronunţate īn ultima parte a anului 2017.

Īn anul 2017, potrivit datelor statistice, parchetele din raza de competenţă a Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa au īnregistrat un număr de 134 cauze, īn care instanţele de judecată au admis plāngerile formulate conform art. 340 C.pr.pen.

Au fost respinse un număr de 441 plāngeri, din cele 575 judecate īn anul 2017.

Au fost soluţionate īn anul 2017, de conducătorii unităţilor de parchet 1.229 plāngeri īmpotriva actelor şi măsurilor dispuse de procuror, din care au fost admise 108 plāngeri.

Ponderea hotărārilor de admitere (134) pronunţate de instanţă conform prevederilor art. 340 C.pr.pen., din totalul dosarelor finalizate cu netrimitere īn judecată (24.943), este de 0,53%.

 

Activitatea de rezolvare a plāngerilor, memoriilor, petiţiilor, audienţelor şi alte lucrări generale

 

Īn perioada de referinţă au fost soluţionate un număr de 40.695 cereri, memorii şi sesizări, din care:

-   Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa – 1323 plāngeri şi memorii şi respectiv  2.033 lucrări generale;

-   Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa cu unităţile din subordine – 14.701 plāngeri şi memorii şi 10.521 lucrări generale ;

-   Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea cu unităţile subordonate – 2.625 plāngeri şi memorii şi 9.492 lucrări generale.

Īn ceea ce priveşte plāngerile formulate īmpotriva soluţiei dispuse de procuror, īn anul 2016 au fost soluţionate 1.385 astfel de plāngeri, din care 169 la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, 1.005 – Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa cu unităţile din subordine şi 211 – Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea cu unităţile din subordine.

De asemenea, instanţele din judeţele Constanţa şi Tulcea au soluţionat, prin hotărāri definitive, un număr de 422 plāngeri.

Īn anul 2016, au fost soluţionate 22.046 alte lucrări generale, din care 2.033 la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, 10.521 de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa cu unităţile din subordine şi 9.492 de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea cu unităţile din subordine.

 

Activitatea inspectorilor antifraudă

 

Īn anul 2017, la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi parchetele de pe lāngă tribunale au funcţionat 17 inspectori antifraudă: 5 la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, 9 la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa şi 3 la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Tulcea.

Potrivit datelor statistice, īn anul 2017, inspectorii antifraudă de la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi parchetelor din subordine au īntocmit un nr. de 177 rapoarte de constatare, 95 procese-verbale ca urmare a verificărilor efectuate, 57 opinii de specialitate/puncte de vedere solicitate de procurori, cuantumul total al prejudiciilor stabilite prin rapoartele de constatare şi documentele īntocmite de inspectorii antifraudă fiind de 84.706.238  lei.

Īn anul 2017, activitatea proprie a celor 5 inspectori antifraudă din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, vizează īntocmirea unui număr de 31 rapoarte de constatare, 72 procese-verbale ca urmare a verificărilor efectuate, 34 opinii de specialitate. Cuantumul total al prejudiciilor stabilite de cei 5 inspectori antifraudă a fost 22.674.946 lei, iar valoarea totală a bunurilor indisponibilizate ca urmare a demersurilor inspectorilor antifraudă a fost 12.540 lei.

 

Activitatea Biroului Juridic

 

Activitatea consilierului juridic din cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa se circumscrie atribuţiilor statuate prin Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul nr. 2632/C/2014 din 30 iulie 2014, completat şi modificat – art. 77 alin. 2 din Capitolul I al titlului IV cu atribuţiile corespondente stabilite prin dispoziţiile art. 60 – 61 din capitolul XI al titlului III.

 

Date statistice privind cooperarea internaţională

 

Romānia, ca stat membru al Uniunii Europene a continuat să dezvolte şi perfecţioneze cooperarea judiciară internaţională īn materie penală prin instituţiile specializate şi abilitate īn această materie.

Īn anul 2017, la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa,  activitatea de cooperare judiciară internaţională īn materie penală a vizat soluţionarea unor cereri de transfer de procedură īn materie penală, cereri de comisii rogatorii internaţionale, cereri de īnmānare sau comunicare a unor acte sau hotărāri pronunţate īn străinătate şi executarea mandatelor europene de arestare.

Astfel, īn domeniul asistenţei judiciare internaţionale a fost īnregistrat un total de 280 lucrări de soluţionat: 3 cereri privind extrădarea pasivă (art. 18 din Legea nr. 302/2004), 89 cereri privind executarea unui mandat european de arestare, 7 cereri privind preluarea de proceduri penale – statul romān ca stat solicitat (art. 128 din Legea nr. 302/2004), 1 cereri privind recunoaşterea şi executarea hotărārilor penale şi a actelor judiciare străine (art. 132 din Legea nr. 302/2004), 26 cereri privind transferarea persoanelor condamnate – statul romān ca stat de executare, 19 cereri privind asistenţa judiciară internaţională – statul romān ca stat solicitant (din care 13 comisii rogatorii internaţionale) şi 127 cereri privind asistenţa judiciară internaţională – statul romān ca stat solicitat (din care 67 comisii rogatorii internaţionale,  10 lucrări vizānd comunicare de acte de procedură); 51 dintre acestea fiind lucrări existente la īnceputul perioadei.

Dintre acestea, un număr de 182 lucrări au fost soluţionate şi 52 au fost trimise organului competent.

 Astfel, īn anul 2017, din numărul total de 89 cereri privind executarea unui mandat european de arestare, 63 au fost soluţionate.

O altă formă de cooperare judiciară internaţională īn materie penală, a fost cea legată de soluţionarea unor cereri de comisii rogatorii internaţionale şi asistenţă judiciară internaţională īn materie penală.

Astfel, la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa cu unităţile din subordine s-au īnregistrat 71 cereri de comisii rogatorii internaţionale īn materie penală (din care 14 la Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa), atāt īn ceea ce priveşte cereri ale autorităţilor judiciare străine către autorităţile judiciare romāne, cāt şi ale autorităţilor judiciare romāne către autorităţile judiciare străine, ponderea reprezentānd-o cererea autorităţilor judiciare străine şi 127 cereri de asistenţă judiciară internaţională īn materie penală (23 la nivelul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa).

 

Situaţia sancţiunilor disciplinare şi penale aplicate īn cursul anului 2016 pe fiecare categorie de personal

 

Procurorii şi personalul auxiliar de specialitate, personalul contractual şi funcţionarii publici, care-şi desfăşoară activitatea īn cadrul Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa şi unităţile de parchet subordonate, nu au făcut obiectul vreunei cercetări disciplinare ori penale īn anul 2016.

 

                  Infrastructura parchetului

 

Funcţionarea sistemului judiciar depinde de existenţa unei infrastructuri adecvate, sens īn care Ministerul Public continuă derularea unui program de investiţii prin raportarea la anumite standarde, pentru construcţii şi dotări.

Lucrarea de investiţie Extindere şi amenajare sediu Parchet de pe lāngă Tribunalul Tulcea – Parchet de pe lāngă Judecătoria Tulcea se va efectua de către  Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin SC Compania Naţională de Investiţii SA, potrivit prevederilor art. 7 alin. 1 din Ordonanţa nr. 25/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Lucrarea de investiţie este inclusă īn Memorandumul nr. 17233/10.12.2014 aprobat de Guvernul Romāniei la 10.12.2014, īncheiat īntre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice privind  Programul Naţional de consolidare a infrastructurii parchetelor aflate īn municipiile reşedinţă de judeţ şi respectiv īn Protocolul de colaborare īncheiat īntre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Justiţiei, cu nr. 5489/5713/22,01.2015.

O altă lucrare īn derulare o reprezintă reparaţia capitală şi consolidarea sediului Parchetului de pe lāngă Judecătoria Babadag, sursele de finanţare fiind asigurate din bugetul Ministerului Public.

Parchetul de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Constanţa, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Medgidia şi Parchetul de pe lāngă Judecătoria Hārşova, funcţionează īn sedii proprii, corespunzătoare din punct de vedere tehnic şi logistic, dotate la standarde ce satisfac exigenţele desfăşurării activităţii īn condiţii optime.

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Măcin şi Parchetul de pe lāngă Judecătoria Mangalia, īşi desfăşoară activitatea īn sediul comun cu judecătoriile corespunzătoare, primul parchet beneficiind de toate condiţiile necesare din punct de vedere tehnic şi administrativ.

 

CONCLUZII

 

Activitatea Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa la nivelul anului 2017 ocupă un loc important īn activitatea desfăşurată de Parchetul de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atāt din punct de vedere profesional, cāt şi al resurselor umane şi materiale.

Anul 2017 a reprezentat anul consolidării noilor prevederi ale legislaţiei penale şi procesual penale, anul unor provocări profesionale ce au fost depăşite cu succes.

Este evident faptul că īn acest context, dar şi īn condiţiile necesităţii integrării Romāniei īn spaţiul european, instituţia parchetului trebuie să fie supusă unui proces de racordare organică şi etapizată la cerinţele justiţiei europene şi la caracteristicile ce definesc activitatea procurorului european.

Īn concordanţă cu obiectivele Ministerului Public, au fost stabilite principalele linii de acţiune ale Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa.

Se are īn vedere mai īntāi concentrarea eforturilor procurorilor pe soluţionarea cauzelor cuprinse īn domeniile prioritare şi anume combaterea corupţiei, evaziunii fiscale, contrabandei, spălării banilor, recuperării prejudiciilor. La acestea putem adăuga şi manifestarea īn continuare a unei reacţii ferme īmpotriva fenomenului migraţiei ilegale.

Va fi continuată activitatea de monitorizare a cauzelor mai vechi de cinci ani de la data sesizării, dar şi a celor avānd ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă mai vechi de doi ani de la data sesizării. Pentru a realiza dezideratul existenţei unei justiţii eficiente, se vor monitoriza toate cauzele  mai vechi de un an de la data sesizării.

Se impune apoi continuarea aprofundării de către toţi procurorii a prevederilor noilor coduri īn vederea asigurării aplicării lor īn condiţii optime.

Este utilă continuarea perfecţionării profesionale a magistraţilor procurori cāt şi a celorlalte categorii de personal, educarea acestora şi cultivarea necesităţilor de autoperfecţionare şi autodepăşire, respectarea dispoziţiilor legale şi a normelor deontologice şi de etică profesională.

Se impune cunoaşterea normelor C.E.D.O. şi coordonarea instituţiilor de drept penal şi procesual penal interne cu cele europene, pentru ca societatea civilă  să  redobāndească īncrederea īn actul de justiţie şi, implicit, īn reprezentanţii puterii judecătoreşti care concură la īnfăptuirea actului de justiţie.

Īn contextul actual, desfăşurarea activităţii Parchetului de pe lāngă Curtea de Apel Constanţa trebuie să se circumscrie realizării tuturor exigenţelor Comunităţii Europene, perfecţionării pregătirii profesionale şi transformării justiţiei īn serviciu public īn slujba cetăţenilor.

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU PRESA AL

PARCHETULUI DE PE LĀNGĂ CURTEA DE APEL CONSTANȚA

 

 

 

  © Copyright 2018 Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta.