Ce trebuie să știți despre contestația în anulare:

 

ü      Puteți apela la această care de atac extraordinară doar împotriva unei hotărâri judecătorești irevocabile.

ü      Puteți exercita această cale de atac extraordinară doar pentru motivele exprese prevăzute de lege.

ü      Nu puteți formula o nouă contestație în anulare pentru motive ce au existat la data celei dintâi.

ü      Între contestația în anulare și revizuire nu există o ordine care trebuie respectată.

ü      Exercitarea contestației în anulare nu suspendă executarea hotărârii atacate.

 

1.  Contestația în anulare are 2 forme:

 - contestația în anulare obișnuită;

       - contestația în anulare specială.

 

a). Puteți formula contestația în anulare obișnuită, pentru următoarele motive:

ü          când procedura de citare a părții, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit legii;

ü          când hotărârea a fost dată de judecători cu încălcarea dispozițiilor de ordine publică privitoare la competență;

Pentru a fi admisibilă contestația în anulare de drept comun, trebuie îndeplinite două condiții:

-                             hotărârea contestată să fie irevocabilă ( indiferent dacă a fost pronunțată în primă instanță, în apel, recurs, revizuire, contestație în anulare ( exemplu: hotărârea dată în primă instanță care nu a fost apelată, sau legea prevedea că pot fi atacate cu recurs și nu au fost recurate, hotărârile pronunțate în apel nerecurate, hotărârea pronunțată în recurs, etc;

-                    motivele contestației în anulare obișnuite să nu fi putut fi invocate pe calea apelului sau recursului ( exemplu: dacă ați invocat aceste motive prin apel și deși au fost respinse, nu le-ați reiterat în recurs, sau ați invocat această neregularitate procedurală direct în recurs etc.).

Atenție! Contestația în anulare obișnuită va fi primită pentru motivele indicate, în cazul în care aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanța de recurs le-a respins pentru că avea nevoie de verificări de fapt, sau recursul a fost respins fără să fie judecat pe fond.

b). Puteți  formula contestația în anulare specială pentru următoarele motive:

- când dezlegarea dată prin hotărârea instanței de recurs este rezultatul unei greșeli materiale;

-  când instanța de recurs a respins recursul sau l-a admis în parte, însă a omis să cerceteze vreunul din motivele de nelegalitate pe care le-ați  invocat.

În cazul ambelor motive de contestație în anulare specială, trebuie să fie vorba de hotărâri judecătorești pronunțate în recurs.

 

2. Care este instanța competentă să soluționeze contestația în anulare:

- instanța a cărei hotărâre se atacă. (prima instanță, instanța de apel, instanța de recurs, instanța care a soluționat contestația în anulare sau revizuirea, dacă se invocă motive de nelegalitate a procedurii de citare sau de necompetență materială a instanței sau instanța de recurs, când se invocă motive specifice contestației în anulare speciale).

 

3. Cererea ( contestația în anulare) trebuie să fie făcută în scris și să cuprindă: arătarea instanței, numele, domiciliul ori reședința părților, ori după caz, denumirea și sediul lor și ale reprezentantului, obiectul cererii și semnătura.

 

4. În ce termen puteți exercita contestația în anulare:

ü        Dacă formulați contestație la executare împotriva unei hotărâri judecătorești care poate fi pusă în executare silită trebuie să o introduceți înainte de începerea executării și în tot timpul executării ei, până la săvârșirea ultimului act de executare.

ü        Dacă formulați contestație în anulare împotriva unei hotărâri irevocabilă care nu poate fi executată silit, trebuie să o introduceți în termen de 15 zile de la data când ați luat cunoștință de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă.

ü         

5. Reguli privitoare la judecată:

ü           Contestația în anulare se judecă de urgență și cu precădere.

ü         Pentru judecarea cauzei se va dispune citarea părților.

ü         Citarea trebuie, sub pedeapsa nulității, înmânată părții cu cel puțin 5 zile înaintea termenului judecății, excepție cazurile urgente, când termenul poate fi scurtat.

ü         Dacă nu vi s-a înmânat citația în termen sunteți în drept să cereți amânarea cauzei.

ü         Dacă aveți calitate de intimat, aveți obligația să depuneți întâmpinare cel mai târziu cu cel puțin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru judecată.

ü        Dacă sunteți intimat și nu depuneți întâmpinare, veți fi decăzut din dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții, în afara celor de ordine publică.

ü        Dacă sunteți intimat și nu sunteți reprezentat sau asistat de avocat, aveți posibilitatea să cereți un termen pentru pregătirea apărării și depunerea întâmpinării.

ü        Să nu considerați că dacă ați formulat contestație în anulare, hotărârea contestată nu se va pune în executare până la soluționarea contestației în anulare.

ü        Dacă doriți ca executarea hotărârii pe care ați contestat-o să nu pornească, trebuie să solicitați acest lucru instanței învestite cu soluționarea contestației în anulare.

ü        Deci, veți formula o cerere prin care veți solicita să dispună suspendarea executării hotărârii contestate până la soluționarea contestației în anulate.

ü        Este foarte important să cunoașteți că această cerere o puteți formula pe calea dreptului comun, fie separat, fie prin cererea prin care ați invocat motivul de contestație în anulare. Dacă există urgență în soluționarea cererii de suspendare, o puteți formula pe calea ordonanței președințiale.

Atenție! În acest caz trebuie să faceți dovada că pe rolul instanței se află înregistrată cererea de suspendare în condițiile  dreptului comun, deoarece pe calea ordonanței președințiale măsura se dispune doar până la soluționarea  acestei cererii.

ü        În cazul ambelor cereri, legea prevede condiția unei cauțiuni, pe care o va stabili instanța prin încheiere, ce este supusă recursului în termen de 15 zile de la comunicare.

ü        Cauțiunea pe care o depuneți vă poate fi restituită după rămânerea irevocabilă a hotărârii prin care s-a soluționat cererea,în condițiile legii.

ü      Hotărârea pronunțată în contestație în anulare este supusă acelorași căi de atac ca și hotărârea pe care o atacați.